Αρχική Ανακύκλωση Στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη η Ελλάδα στην ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών

Στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη η Ελλάδα στην ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών

0

Ιδιαίτερα επιτυχημένη διαγράφεται η πορεία της ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα, παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα. Σύμφωνα με την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., οι ποσότητες των συσκευών που παραδόθηκαν για ανακύκλωση μέσα στο 2015 παρουσίασαν για δεύτερη συνεχή χρονιά αύξηση, μετά από τριετή πτωτική πορεία λόγω της οικονομικής ύφεσης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει να βρίσκεται στην 7η θέση στην Ευρώπη (στα 28 κράτη μέλη) όσον αφορά στην αναλογία συλλογής αποβλήτων ηλεκτρικών συσκευών προς διάθεση νέων ηλεκτρικών συσκευών στην αγορά, αφήνοντας πίσω της χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, ακόμη και η Μ. Βρετανία.

Ειδικότερα, το 2015 η συλλογή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων προς ανακύκλωση σημείωσε 8% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ξεπερνώντας τους 48,000 τόνους και υπερκαλύπτοντας τον εθνικό στόχο των 44,000 τόνων.

Τα θετικά αποτελέσματα συλλογής οφείλονται πρωτίστως στην εντατικοποίηση των προσπαθειών της Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. και των συνεργατών της εταιρείας στον τομέα συλλογής.

Σημαντικός είναι ο ρόλος του εκτεταμένου δικτύου κάδων ανακύκλωσης συσκευών και λαμπτήρων που έχουν τοποθετηθεί δωρεάν από την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. σε καταστήματα λιανικής, δήμους, επιχειρήσεις και οργανισμούς, που σήμερα ξεπερνούν τους 12.000 πανελλαδικά.

Η συλλογή είναι το πρώτο σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητας της Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ, το οποίο δε θα είχε αξία χωρίς την περιβαλλοντικά σωστή επεξεργασία των αποβλήτων συσκευών.

Το έργο της απορρύπανσης και επεξεργασίας έχουν αναλάβει 8 αδειοδοτημένες και τεχνολογικά άρτιες μονάδες, οι οποίες είναι όλες ελληνικές πρωτοβουλίες που συνεισφέρουν στην επιχειρηματική καινοτομία και την αειφόρο ανάπτυξη της χώρας μας.

Κατά την επεξεργασία των συσκευών στις εξειδικευμένες αυτές μονάδες όπου εφαρμόζονται οι υψηλότερες ποιοτικά τεχνικές προδιαγραφές, αφαιρούνται οι εμπεριεχόμενες βλαβερές ουσίες και στη συνέχεια ανακτώνται με μηχανικό τρόπο τα αξιοποιήσιμα υλικά τους, δηλαδή μέταλλα, πλαστικό και γυαλί.

Τα υλικά αυτά προωθούνται στην βιομηχανία και επανεντάσσονται στην παραγωγή νέων προϊόντων, δημιουργώντας ανεκτίμητο περιβαλλοντικό όφελος, αυτό της εξοικονόμησης των μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων και ενέργειας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, βάσει στοιχείων της Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., τα ποσοστά αξιοποίησης/ανάκτησης των ηλεκτρικών συσκευών είναι, καθ ‘όλη τη διάρκεια των ετών λειτουργίας της εταιρείας, υψηλότερα από τους στόχους αξιοποίησης που τίθενται από την ευρωπαϊκή οδηγία.

Επίσης, είναι από τα κορυφαία στην Ευρώπη και κυμαίνονται από 75% έως 97% ανάλογα με την κατηγορία συσκευής.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here