Αρχική Ελληνικά Προϊόντα Πόροι 7 δισ. ευρώ για προγράμματα του αγροδιατροφικού τομέα

Πόροι 7 δισ. ευρώ για προγράμματα του αγροδιατροφικού τομέα

0

Στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, 2014-2020, με 4,7 δισ. ευρώ ευρωπαϊκή συνδρομή, από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) αναμένεται να κινητοποιηθούν για τον αγροδιατροφικό τομέα συνολικά πόροι της τάξης των 7 δισ. ευρώ περίπου, μαζί με την ιδιωτική και την εθνική συμμετοχή.”

Αυτό επεσήμανε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην “Ύπαιθρο Χώρα” Επιπρόσθετα, συνέχισε ο υφυπουργός, με δεδομένο ότι η αγροδιατροφή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς από τους οκτώ τομείς προτεραιότητας της στρατηγικής «έξυπνης εξειδίκευσης».

Οι πόροι αυτοί αναμένεται να προσαυξηθούν με κονδύλια από τους θεματικούς στόχους των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, κυρίως του ΕΠΑνΕκ, που έχει συνολικό προϋπολογισμό 4,2 δισ. ευρώ και των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Επιπλέον, για τη μεγαλύτερη δυνατή μόχλευση των διαθέσιμων αυτών πόρων, σχεδιάζεται η αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία θα διευκολύνουν την ανάπτυξη δραστηριοτήτων για την παραγωγή ανταγωνιστικών και ποιοτικών προϊόντων. Ποια είναι τα προγράμματα που περιμένουμε το επόμενο διάστημα.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως είπε ο κ. Χαρίτσης, προβλέπεται η υλοποίηση προγραμμάτων που αφορούν δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Ήδη έχουν ξεκινήσει δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στον τομέα της αγροδιατροφής για ανέργους, νέους επιστήμονες και αυτοαπασχολούμενους από το ΕΠΑνΕΚ.

Προγραμματίζονται, επίσης και νέες δράσεις από το ΠΑΑ για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, νέους γεωργούς, στη μεταποίηση και τυποποίηση, στην αγροτική και δασική οδοποιία, σε μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα, σε βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού, σε τοπικές αγορές παραγωγών καθώς και στην παροχή κινήτρων για την πιστοποίηση της ποιότητας, την προβολή και προώθηση αγροτικών προϊόντων.

“Εργαζόμαστε εντατικά για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου παραγωγικού αγροδιατροφικού τομέα, με έμφαση στη βιομηχανία τροφίμων και τη μεταποίηση, ικανού να συμβάλει στην οικονομική ευημερία και την ποιότητα ζωής των πολιτών, μέσω της παραγωγής ανταγωνιστικών, ποιοτικών και ασφαλών τροφίμων, με υψηλή προστιθέμενη και διατροφική αξία” κατέληξε ο υφυπουργός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here