Αρχική Ειδήσεις Η σφήκα Μπραντ Πιτ και το φυτό Τζέημς Μποντ

Η σφήκα Μπραντ Πιτ και το φυτό Τζέημς Μποντ

0
Διαφήμιση

Οι βιολόγοι καμιά φορά αποφασίζουν να βαφτίσουν νέα είδη με όρους δημοφιλίας ή ακόμα και προσωπικών …αδυναμιών.

Τα νέα «κρούσματα» αφορούν ένα φυτό που πήρε το όνομα του Τζέημς Μποντ και μια σφήκα που έχει την τύχη να λέγεται Μπραντ Πιτ.

Η Τζεημσμποντία (Jamesbondia) είναι μια κατηγορία ανθοφόρων τροπικών φυτών της Καραϊβικής και της Κεντρικής Αμερικής. Οι «νονοί» της είναι οι Ι.Σάντζεζ-Πίνο και Ντ.Ιαμόνικο που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βοτανολογίας “Plant Biosystems”.

Το όνομα δόθηκε προς τιμήν του πραγματικού Τζέημς Μποντ (1900-1989), ενός διακεκριμένου αμερικανού ορνιθολόγου, του οποίου το όνομα «έκλεψε» ο συγγραφέας Ίαν Φλέμινγκ -φανατικός ερασιτέχνης παρατηρητής πουλιών και ο ίδιος- για τον φανταστικό πράκτορά του «007». Ο Μποντ – ο πραγματικός- μελετούσε ενδελεχώς τα πουλιά στις περιοχές όπου ενδημεί η «Τζεημσμποντία».

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Νότια Αφρική, ένα άγνωστο έως τώρα είδος παρασιτικής σφήκας, μήκους μόλις δύο χιλιοστών και καφε-μαύρου χρώματος, πήρε το όνομα του διάσημου ηθοποιού του Χόλιγουντ Μπραντ Πιτ (επιστημονικά Conobregma bradpitti).

Την ιδέα -και τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό ZooKeys- είχε η καθηγήτρια Μπουντίκα Μπούτσερ του Πανεπιστημίου Τσουλαλονγκόρν της Ταϊλάνδης, η οποία, όπως είχε, το είχε καημό από τότε που μελετούσε ατελείωτες ώρες στο εργαστήριό της κάτω από ένα πόστερ του Μπραντ Πιτ. 

Διαφήμιση