Αρχική Ειδήσεις H εξειδίκευση της συμφωνίας του Παρισιού επί τάπητος

H εξειδίκευση της συμφωνίας του Παρισιού επί τάπητος

0
Διαφήμιση

Ένα δεκαήμερο διαβουλεύσεων όπου αναζητείται ο τρόπος υλοποίησης της φιλόδοξης συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βόννη.

Στη νέα Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που πραγματοποιείται από τις 16 έως τις 26 Μαΐου δεν αναμένεται η λήψη πολιτικών αποφάσεων. Πρόκειται περισσότερο για μια προπαρασκευαστική συνάντηση εν όψει της επόμενης μεγάλης διάσκεψης στο Μαρακές του Μαρόκου τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ωστόσο, η ατζέντα της Βόννης θεωρείται αρκετά δύσκολη και δη φιλόδοξη: στόχος είναι να συμφωνηθεί ένα λεπτομερές πλαίσιο κοινά αποδεκτών κανόνων που θα διασφαλίζουν την υλοποίηση της φιλόδοξης συμφωνίας του Παρισιού. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα πώς ακριβώς θα περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στους δυο, ει δυνατόν, και στους ενάμιση βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Προειδοποιήσεις διεθνών οργανώσεων

Στο προοίμιο της διάσκεψης οι διεθνείς οργανώσεις Oxfam και Care κάλεσαν τους συμμετέχοντες να «εμφυσήσουν ζωή» στη συμφωνία του Παρισιού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί μέχρι στιγμής για την προστασία του κλίματος δεν επαρκούν για να περιορίσουν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στους ενάμιση βαθμούς Κελσίου. Όπως σχολιάζει ο Γιαν Κοβάλτσιγκ από την Oxfam:

«Στο Παρίσι οι κυβερνήσεις υποσχέθηκαν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουν την άνοδο της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας στους ενάμιση βαθμούς. Εντούτοις τα νυν σχέδια παραπέμπουν σε μια αύξηση της τάξης των 3 βαθμών Κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα οδεύουμε προς ένα καταστροφικό σενάριο. Όλοι το γνωρίζουν αυτό, ωστόσο από το Παρίσι δεν έχει γίνει τίποτα. Αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα ανατραπεί αυτό το θετικό κλίμα και κατά συνέπεια η επιτυχία του Παρισιού».

Πέρα από την εξειδίκευση των κανόνων και μέτρων για τον περιορισμό της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, το έτερο μεγάλο θέμα που χρήζει διευκρινίσεων είναι εκείνο που αφορά την οικονομική στήριξη των φτωχότερων χωρών. Η συμφωνία του Παρισιού δεν περιέχει νέες ρητές δεσμεύσεις των ισχυρών οικονομιών για τη στήριξη των ασθενέστερων κρατών στη διαδικασία προσαρμογής στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

«Καμπανάκι» οι καύσωνες του 2015

Στη γαλλική πρωτεύουσα οι δωρήτριες χώρες απέφυγαν συνειδητά να αναλάβουν νέες δεσμεύσεις, σχολιάζει ο Γ. Κοβάλτσιγκ: «Οι πλούσιες χώρες θα πρέπει τώρα να ανταποκριθούν (…) και να εκπονήσουν ένα σχέδιο χρηματοδότησης μέχρι το 2020, αυξάνοντας παράλληλα τη στήριξη για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, για παράδειγμα, για την προστασία της σοδειάς από την ξηρασία και τις πλημμύρες».

Οι θερμοκρασίες-ρεκόρ του 2015 καθώς και οι παγκόσμιες συνέπειες του φαινομένου Ελ Νίνιο καταδεικνύουν ότι η προστασία του κλίματος δεν επιτρέπει άλλες καθυστερήσεις και αναβολές, προειδοποιεί ο Σβεν Χάρμελινγκ από την Care. Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα νυν σχέδια των κυβερνήσεων δεν είναι αρκετά φιλόδοξα αφού σύμφωνα με όλους τους σχετικούς υπολογισμούς οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου.

«Πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη τάση», όπως λέει, τονίζοντας ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να μειωθούν ταχύτερα και πιο δραστικά προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη του συμπεφωνημένου στόχου. «Ακόμη και τα χιλιοστά των ποσοστών, όσο μικρά κι αν είναι αυτά, αποφασίζουν για την επιβίωση ή όχι των φτωχότερων ανθρώπων και χωρών αυτού του κόσμου», προειδοποιεί ο ειδικός.

Πηγή: DW

Διαφήμιση