Αρχική Ελληνικά Προϊόντα Greenpeace: Ημερίδα για καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών στην Κρήτη

Greenpeace: Ημερίδα για καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών στην Κρήτη

0
Διαφήμιση

Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, ο Δήμος Ηρακλείου, το Παρ/μα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) και η εναλλακτική κοινότητα “Πελίτι” για συμμετοχή στην κοινή ημερίδα με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη» που συνδιοργανώνουν την Τρίτη 17 Μαΐου 2016, στις 6 μμ., στην Αίθουσα «Μανώλης Καρέλλης» πρώην Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου.

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.

Τα πρώτα βήματα της εκστρατείας αυτής ήδη εφαρμόζονται στη χώρα μας από πρωτοπόρους παραγωγούς που έχουν ήδη ξεκινήσει να καλλιεργούν ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά και να αντικαθιστούν την εισαγόμενη μεταλλαγμένη σόγια από τη διατροφή των ζώων τους.

Πρόκειται για την έκτη ημερίδα παραγωγών με θέμα τα κτηνοτροφικά φυτά που διοργανώνει η Greenpeace σε διάστημα ενάμιση έτους και την πρώτη που γίνεται στην Κρήτη, με την υποστήριξη μάλιστα τοπικών φορέων.

Αυτό το γεγονός φανερώνει το ενδιαφέρον των κρητικών φορέων να στηρίξουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού προς βιώσιμες επιλογές, όπως η καλλιέργεια και χρήση ελληνικών κτηνοτροφικών φυτών.

Η ημερίδα απευθύνεται σε παραγωγούς που ενδιαφέρονται να εξοικειωθούν με τα χαρακτηριστικά και τις καλλιεργητικές απαιτήσεις του λούπινου, του ρεβιθιού, του κουκιού και του μπιζελιού τα οποία έχουν πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, τη γεωργία, την κοινωνία και την οικονομία της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας.

Επιπλέον, τα κτηνοτροφικά φυτά μπορούν να φέρουν αυτάρκεια στους κτηνοτρόφους καθώς ο καρπός τους είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και μπορεί επάξια να αντικαταστήσει την εισαγόμενη μεταλλαγμένη σόγια στο σιτηρέσιο των ζώων.

«Στην Κρήτη, όπου φυτρώνουν αυτοφυή λούπινα και υπάρχει γνώση και εμπειρία για κτηνοτροφία χωρίς εξαρτήσεις από εισαγωγές μεταλλαγμένων όπως η σόγια για ζωοτροφή, η καλλιέργεια και χρήση των ελληνικών πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών μπορεί να αναπτυχθεί άμεσα και να δώσει λύση σε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νησιού, και κατ’ επέκταση ολόκληρης της χώρας.

Η κοινή μας ημερίδα με τον Δήμο Ηρακλείου, το ΓΕΩΤΕΕ και το Πελίτι μεταφέρει αυτό ακριβώς το μήνυμα: οι συνέργειες και η στροφή προς βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και αυτάρκεια στην κτηνοτροφία αποτελούν μονόδρομο για την ανασυγκρότηση της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και το μέλλον παραγωγών και καταναλωτών», τόνισε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.

«Ο Δήμος Ηρακλείου στηρίζει στην πράξη την ενδογενή ανάπτυξη γιατί πιστεύει ότι είναι μια απάντηση στην οικονομική κρίση που βιώνουμε όλοι και όλες μας. Οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι μπορούν να συμβάλλουν στην αυτάρκεια της Κρήτης σε τοπικά προϊόντα και μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής σε ζωοτροφές καλλιεργώντας τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες.

Γι’ αυτό το λόγο συνδιοργανώνουμε με την Greenpeace, το Παρ/μα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και την εναλλακτική κοινότητα “Πελίτι” την ημερίδα και πιστεύουμε ότι οι παραγωγοί και κτηνοτρόφοι θα ανταποκριθούν στην προσπάθεια που κάνουμε» τόνισε ο Πέτρος Ινιωτάκης, Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου, ο οποίος θα χαιρετήσει την εκδήλωση.

Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας θα είναι ειδικευμένοι γεωπόνοι συνεργάτες της Greenpeace που προτείνουν ήπιες και βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Παρ/τος Κρήτης Δρ. Αλέξανδρος Στεφανάκης, κτηνίατρος, που θα μιλήσει για την σημασία των ψυχανθών στη διατροφή των αιγοπροβάτων και η Στέλλα Χατζηγεωργίου, γεωπόνος, εκπρόσωπος της εναλλακτικής κοινότητας “Πελίτι” που θα τονίσει τη σημασία των ψυχανθών στη γεωργία και τον ρόλο του “Πελίτι” στη διάδοση και διάσωση των τοπικών σπόρων.

Στο τέλος της ημερίδας θα διανεμηθούν εγχειρίδια καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών.

Διαφήμιση