Αρχική Επιστήμη Εργαστήριο αρχαίου DNA στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας στην Κρήτη

Εργαστήριο αρχαίου DNA στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας στην Κρήτη

0

Το Εργαστήριο Αρχαίου DNA στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο Ηράκλειο Κρήτης, εγκαινιάζεται την Παρασκευή.

Παράλληλα, θα διοργανωθεί διεθνής επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Ανάλυση αρχαίου DNA: Μια νέα ματιά στο παρελθόν», όπου θα συμμετάσχουν επιστήμονες διεθνούς κύρους.

Το ειδικά εξοπλισμένο και υψηλών προδιαγραφών εργαστήριο θα κάνει ανάλυση DNA από αρχαιολογικά δείγματα, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας και στην υποστήριξη της αρχαιολογικής έρευνας.

Η ανάλυση του αρχαίου DNA ανοίγει νέες δυνατότητες για τους αρχαιολόγους, τους ανθρωπολόγους και τους εξελικτικούς βιολόγους, καθώς καθιστά δυνατή την αναγνώριση της καταγωγής των ατόμων και την ανάδειξη των σωματικών χαρακτηριστικών τους, τη συσχέτιση των λειψάνων σε ταφικούς χώρους, την παρακολούθηση της μετακίνησης των πληθυσμών, την ταυτοποίηση των μολυσματικών ασθενειών και της διατροφής, την ανάλυση της προέλευσης των οικόσιτων ζώων και των καλλιεργούμενων φυτικών ποικιλιών κ.ά.

Το Εργαστήριο Aρχαίου DNA του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ θα προωθήσει την διεπιστημονική συνεργασία, ενώ θα υποκαταστήσει τις αντίστοιχες υποδομές του εξωτερικού, στις οποίες κατέληγε μέχρι τώρα σημαντικό μέρος των δειγμάτων που ανασκάπτονται στην Ελλάδα.

Τα εγκαίνια του Εργαστηρίου Αρχαίου DNA θα γίνουν παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Φωτάκη και του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here