Αρχική Ειδήσεις Ελεύθερη η είσοδο σε όλα τα μουσεία της χώρας στις 18 Μαΐου

Ελεύθερη η είσοδο σε όλα τα μουσεία της χώρας στις 18 Μαΐου

0
Διαφήμιση

Το τιμώμενο για κάθε χρονιά μουσείο, που φέτος έχει επιλεγεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) θα είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό, μια τιμή που οφείλεται τόσο στην προσφορά του στον πολιτισμό όσο και στον πανελλήνιο χαρακτήρα των συλλογών του, που εκπροσωπούν τις πανανθρώπινες αξίες.

Στο πλαίσιο λοιπόν της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που καθιέρωσε το ICOM από το 1977 στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των ιδρυμάτων αυτών στη σύγχρονη κοινωνία, τα μουσεία ανοίγουν εκείνη την ημέρα τις «πύλες» τους με ελεύθερη είσοδο στο κοινό και με πλήθος εκδηλώσεων να περιβάλλουν τον εορτασμό σε εύρος αρκετών ημερών.

Μεταξύ αυτών, είναι θεματικές περιηγήσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα μέχρι ομιλίες, ημερίδες, εκθέσεις, προβολές και ποικίλες άλλες δραστηριότητες.

Κάθε χρόνο η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σ’ ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2016 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία».

Τα Μουσεία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το τοπίο που τα περιβάλλει, κύρια αποστολή των οποίων είναι η διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε αυτή βρίσκεται μέσα στο κτιριακό κέλυφος του μουσείου είτε έξω απ’ αυτό.

«Θα πρέπει, λοιπόν, παρέχοντας τεχνογνωσία, να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο ευρύτερο περιβάλλον συνδιαμορφώνοντας το πολιτιστικό τοπίο, ώστε να αποτελέσουν δυναμικά κέντρα πολιτισμού», όπως αναφέρει το ελληνικό τμήμα του ICOM.

Σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχει την τιμητική του την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, καθώς από τις 7 το απόγευμα θα απευθυνθούν χαιρετισμοί και ομιλίες του υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά, της προέδρου του ελληνικού τμήματος του ICOM Αλεξάνδρας Μπούνια, του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη και της διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Μαρίας Λαγογιάννη.

Θα ακολουθήσει συναυλία με έργα του ‘Αστορ Πιατσόλα από την ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ, με σολίστ τον Χρήστο Ζερμπίνο, καθώς και απαγγελία των 24 ραψωδιών της Οδύσσειας από το Εθνικό Θέατρο στην αίθουσα του Βωμού (12:00-24:00 με διακοπή από 18.00 -20.30), δράση – προάγγελο της μεγάλης περιοδικής έκθεσης «Οδύσσειες» που ετοιμάζει το Μουσείο για την επέτειο των 150 χρόνων από τη θεμελίωσή του.

Διαφήμιση