Αρχική Ειδήσεις ΑΡΧΕΛΩΝ: Κινητοποίηση εθελοντών για την προστασία των χελώνων

ΑΡΧΕΛΩΝ: Κινητοποίηση εθελοντών για την προστασία των χελώνων

0
Διαφήμιση

Η περίοδος ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας ξεκίνησε στις 23 Μαΐου, Παγκόσμια Μέρα της Χελώνας και για την Κρήτη, με τον εντοπισμό της πρώτης φωλιάς που καταγράφηκε στο ‘Αδελε στο Ρέθυμνο, όπως έκανε γνωστό ο ΑΡΧΕΛΩΝ.

Σύμφωνα με τον σύλλογο, η ομάδα εθελοντών που η καθημερινότητα τους ξεκινάει στις 5:30π.μ. με πρωινή καταγραφή της παραλίας, εντόπισαν την φωλιά και την προστάτευσαν τοποθετώντας τον ειδικό κλωβό.

Όπως υπογραμμίζεται, λόγω της ιδιαίτερης της ομορφιάς, η Κρήτη αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Μεσογείου με εξαιρετική απήχηση προς το ευρύ τουριστικό κοινό.

Η αυξανόμενη τουριστική ανάπτυξη και πίεση, όμως αντίστοιχα, έχει καταφέρει, να υποβαθμίσει μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της. Παρά την υποβάθμιση, η ελπίδα ανάκαμψης των παραλιών της δεν έχει χαθεί, σύμφωνα πάντα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η παρουσία της θαλάσσιας χελώνας κάθε χρόνο, εδώ και χιλιάδες χρόνια, αποδεικνύει ότι οι παραλίες της Κρήτης είναι ακόμα υγιείς και υπάρχει ελπίδα ο άνθρωπος να αντιστρέψει τις καταστρεπτικές μεθόδους που χρησιμοποιούσε έως τώρα και μέσα από την εφαρμογή καλύτερων και βιώσιμων πρακτικών να επαναφέρει και να διατηρήσει την φυσική ομορφιά των σπάνιων παράκτιων αυτών οικοσυστημάτων προς όφελος της κοινωνίας και της θαλάσσιας χελώνας ταυτόχρονα.

Ο σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ υποστηρίζει ότι, η συμβίωση μεταξύ του προστατευόμενου αυτού είδους και των ανθρώπων που διαχειρίζονται τους βιοτόπους του, είναι πραγματική, υπενθυμίζοντας σε όλους όσους δραστηριοποιούνται επί των παραλιών να μη ξεχάσουν από εδώ και πέρα και έως τον Οκτώβρη να εφαρμόζουν τα πολύ απλά προστατευτικά μέτρα των παραλιών ωοτοκίας:

• μάζεμα επίπλων θαλάσσης για να παραμένει περισσότερος διαθέσιμος χώρος για την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας από το σούρουπο και έπειτα

• σβήσιμο φωτισμού στο πίσω μέρος της παραλίας και μείωση ηχορύπανσης για την διευκόλυνση της χελώνας κατά τη διάρκεια της νύχτας

• αποφυγή πλυσίματος των επίπλων θαλάσσης στις παραλίες και ισιώματος της άμμου για να μη χάνονται τα ίχνη προτού η εθελοντική ομάδα του Συλλόγου τα καταγράψει

• μη χρήση οχημάτων πάνω στις παραλίες

• εφαρμογή χειρωνακτικών καθαρισμών

Οι τρεις εθελοντικές ομάδες του Συλλόγου στην Κρήτη, από τον κόλπο του Ρεθύμνου, των Χανίων και της Μεσσαράς, εύχονται καλή σεζόν και περιμένουν καθημερινά τους επισκέπτες στους Ενημερωτικούς Σταθμούς του Συλλόγου στο Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου, στο Παλιό λιμάνι των Χανίων απέναντι από το ΚΑΜ και στην είσοδο των Ματάλων αντίστοιχα, για να ενημερώσουν για την προστασία των θαλασσίων χελωνών και για το πως μπορεί ο καθένας ατομικά και συλλογικά να συνεισφέρει στην προστασία του είδους αλλά και στην βιώσιμη προστασία των ακτών.

Τέλος, όπως τονίζει ο ΑΡΧΕΛΩΝ, «η παρουσία της θαλάσσιας χελώνας στις παραλίες της Κρήτης αποτελεί πολύτιμο θησαυρό, μοναδικό πλεονέκτημα για το ίδιο το νησί. Όσο πιο προσιτές είναι οι παραλίες στις θαλάσσιες χελώνες τόσο είναι και για τον άνθρωπο και όπως αυτό το τόσο ιδιαίτερο είδος τιμά τις παραλίες αυτές αντίστοιχα ας τις τιμήσουμε και εμείς διατηρώντας το φυσικό τους κάλλος και την μοναδικότητα του οικοσυστήματος τους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here