Αρχική Ανακύκλωση Από 50.000 τόνους μπαταριών μόνο 17.000 τόνοι ανακυκλώνονται σωστά

Από 50.000 τόνους μπαταριών μόνο 17.000 τόνοι ανακυκλώνονται σωστά

0
Διαφήμιση

Στην Ελλάδα από τους 50.000 τόνους των χρησιμοποιημένων μπαταριών, μόνο οι περίπου 17.000 τόνοι ακολουθούν τον τρόπο διαχείρισης κι ανακύκλωσης που προβλέπεται από τη νομοθεσία και από αυτούς μόνο οι περίπου 5.000, διαχειρίζονται απολύτως ορθά βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών.

Αυτά ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ κ. Λουκάς Χριστοδούλου, που ήταν ομιλητής στην Ημερίδα με θέμα: «Ειδικά ρεύματα Ανακύκλωσης», και η οποία πραγματοποιήθηκε στo πλαίσιo του Φεστιβάλ.

Ο κ. Χριστοδούλου, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι κάθε χρόνο διακινούνται στην αγορά της Ε.Ε. περίπου 800.000 τόνοι συσσωρευτών αυτοκινήτων, 190.000 τόνοι μπαταριών και συσσωρευτών βιομηχανίας και 160.000 τόνοι φορητών μπαταριών.

Η παγκόσμια κατανάλωση του μολύβδου ξεπερνά τους 6 εκατ. τόνους ετησίως. Σχεδόν τα 2/3 προέρχονται από ανακύκλωση, ενώ τα 3/4 της ποσότητας του μολύβδου χρησιμοποιούνται σε προϊόντα που μπορούν να ανακυκλωθούν.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ, ένα μεγάλο μέρος των αποβλήτων συλλέγεται, διακινείται και ανακυκλώνεται μέσω κυκλωμάτων που λειτουργούν παράνομα, με αποτέλεσμα οι ποσότητες αυτές να μην καταγράφονται από τα εγκεκριμένα συστήματα και να μην δηλώνονται μέσω του επίσημου μηχανισμού.

Αποτέλεσμα αυτής της παράνομης διακίνησης είναι η απώλεια εσόδων που ανέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου στα 35 εκατ. ευρώ και οδηγεί στην έλλειψη πόρων για τα συστήματα, η οποία επηρεάζει την εύρυθμη και ορθολογική λειτουργία τους και κατ’ επέκταση την αποτελεσματική διαχείριση και ανακύκλωση μπαταριών σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε.

Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ακόμα, πως υπάρχουν περιπτώσεις όπου επικίνδυνα υγρά των χρησιμοποιημένων μπαταριών αυτοκινήτου απορρίπτονται ανεξέλεγκτα στο έδαφος ή τη θάλασσα, με τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος. Θέτουν σε κίνδυνο το οικοσύστημα και άμεσα την ανθρώπινη ζωή, καθώς πρόκειται για άκρως τοξικές ουσίες.

Για αυτό το λόγο ο κ. Χριστοδούλου τόνισε πως είναι επιτακτική η ανάγκη να αντιμετωπιστούν αυτά τα θέματα, με την συνεργασία των φορέων και του κράτους, για την συστηματική καταγραφή και παρακολούθηση όλων των συσσωρευτών που εισάγονται και διακινούνται στην Ελλάδα.

Διαφήμιση