Αρχική Ειδήσεις Ανθεκτικότητα μικροβίων στα αντιβιοτικά: Ένας νεκρός κάθε τρία δευτερόλεπτα το 2050

Ανθεκτικότητα μικροβίων στα αντιβιοτικά: Ένας νεκρός κάθε τρία δευτερόλεπτα το 2050

0

Σε πραγματική απειλή εξελίσσεται η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά καθώς όπως προειδοποιεί μεγάλη βρετανική μελέτη δέκα εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως, ένας κάθε τρία δευτερόλεπτα, θα μπορούσαν να πεθαίνουν το 2050.

Ο οικονομολόγος Τζιμ Ο’ Νιλ, στον οποίο η βρετανική κυβερνητική ανέθεσε τη διενέργεια της έκθεσης για την μικροβιακή αντοχή, τόνισε ότι είναι αναγκαία η ανάληψη επείγουσας δράσης ώστε να αποτραπεί «η επιστροφή της προληπτικής ιατρικής στην εποχή του Μεσαίωνα».

Η έκθεση ζητεί δραστική αλλαγή στον τρόπο χρήσης των αντιβιοτικών, των οποίων η υπερβολική κατανάλωση και η κακή χρήση ευνοούν την ανθεκτικότητα των “σούπερ-μικροβίων”. Επίσης προτείνει την έναρξη μεγάλης εκστρατείας ευαισθητοποίησης του κόσμου, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό “αγνοεί” τους κινδύνους, την ίδρυση ταμείου για την έρευνα ύψους δύο δισεκ. δολαρίων, τη μεγάλη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία, την επιβράβευση των εργαστηρίων που θα αναπτύξουν ένα νέο αντιβιοτικό με πριμ ύψους ενός δισεκ. δολαρίων.

Από την έναρξη της μελέτης, στα μέσα του 2014, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας λοίμωξης που είχε σχέση με την αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, επισημαίνει η έκθεση, η οποία εκτιμά ότι ο απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί κατά περίπου 10 εκατομμύρια πρόσθετους θανάτους ετησίως μέχρι το 2050, δηλαδή περισσότερους από τους θανάτους από καρκίνο σήμερα, και να κοστίσει έως και 100.000 δισεκ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία.

Η φθίνουσα δραστικότητα των αντιβιοτικών ανησυχεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε τον Νοέμβριο ότι το φαινόμενο συνιστά “πολύ μεγάλο κίνδυνο” και ότι, αν δεν αναληφθεί δράση, ο πλανήτης οδεύει προς μια “μετα-αντιβιοτική εποχή, στην οποία οι συνήθεις λοιμώξεις θα μπορούν να αρχίσουν ξανά να σκοτώνουν”.

Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, που ονομάζεται επίσης αντιβιοαντοχή, παρατηρείται όταν ένα βακτήριο εξελιχθεί και γίνει ανθεκτικό στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here