Αρχική Ειδήσεις Αναβάθμιση τουριστικών επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ 2014-2020

Αναβάθμιση τουριστικών επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ 2014-2020

0

Σημαντικές δράσεις του ΕΣΠΑ 2014-20, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, τον υφυπουργό, Αλέξη Χαρίτση και τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη.

Οι δράσεις αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και ενεργοποιούνται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-20».

Ανακοινώθηκε, επίσης, από τον υφυπουργό Οικονομίας η αύξηση των διαθέσιμων προϋπολογισμών για τη δράση «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές», από 78 σε 110 εκατ. ευρώ.

Και για τη δράση «Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών», από 70 σε 90 εκατ. ευρώ, ύστερα από τη μεγάλη ανταπόκριση των ενδιαφερομένων για συμμετοχή στις δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-20».

Αφετηριακά, ο κ. Σταθάκης περιέγραψε το γενικό πλαίσιο που διαμορφώνεται για την ανάκαμψη, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία από μόνη της προσφέρει ώθηση στην οικονομία, με την εκκίνηση της συζήτησης για το χρέος, τη σταδιακή εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης στο τραπεζικό σύστημα.

Η ώθηση αυτή θα έρθει να ενισχύσει τη δυναμική που έχει συσσωρεύσει η οικονομία, η οποία το 2015 σημείωσε επιδώσεις πολύ καλύτερες των προβλέψεων και οι ενδείξεις για τη συνέχεια είναι θετικές, πρωτίστως για τον τουρισμό και τις εξαγωγές. Σημαντική υποστήριξη αναμένεται να προσφέρουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-20, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος και το Σχέδιο Γιούνκερ.

Πρόκειται για δράσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, περιλαμβάνοντας έργα υψηλής σκοπιμότητας (διαχείριση στερεών αποβλήτων, υποδομές διαχείρισης αστικών λυμάτων, έργα που αφορούν στις υποδομές και την ποιότητα του πόσιμου νερού), παρεμβάσεις με έντονη οικολογική διάσταση (διαχείριση περιοχών Natura), καθώς και έργα στον τομέα του τουρισμού, μέσα από την αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου των περιοχών.

Το προηγούμενο διάστημα αναγνωρίστηκαν και καταγράφηκαν οι αδυναμίες πολλών δήμων της χώρας, όσον αφορά στην ωρίμανση και υλοποίηση σύνθετων δράσεων.

Για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, το Υπουργείο Οικονομίας προχώρησε στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την υποστήριξη των Τελικών Δικαιούχων, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους μικρούς Δήμους. Κίνηση που έρχεται να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα της αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε στα μεγάλα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας τα οποία υποβαθμίζονται, υπενθυμίζοντας ότι ενώ η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα σε περιοχές Natura στην Ευρώπη και, ενώ ο ετήσιος τζίρος από τη διαχείριση των περιοχών αυτών στην Ε.Ε ξεπερνάει τα 200 δισ. ευρώ τον χρόνο, η χώρα μας βρίσκεται σχεδόν έξω από αυτόν τον κύκλο εργασιών.

Το αίτημα των φορέων για 17,5 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση του δικτύου Natura της Ελλάδας, αποτελεί επένδυση και όχι μόνο κόστος προστασίας.

Σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων, ο Αν. Υπουργός ανέφερε ότι προτεραιότητα αποτελεί η ορθολογική διανομή των πόρων, ώστε τα έργα να ολοκληρωθούν με το ελάχιστο κόστος και με τη μέγιστη δυνατότητα αποτελέσματος.

Τέλος, ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις για την εξυγίανση του Ασωπού οι οποίες θα ενταχθούν στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι η αποκατάσταση της περιοχής σχεδιάζεται να ακολουθηθεί από ένα επιχειρηματικό πάρκο με σύγχρονες και πράσινες υποδομές, προκειμένου να γίνει ξανά πόλος έλξης για τις επιχειρήσεις που τώρα φεύγουν.

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here