Αρχική Ειδήσεις Υπέρ των ανοιχτών δομών για τους πρόσφυγες 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις

Υπέρ των ανοιχτών δομών για τους πρόσφυγες 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις

0

Τη δημιουργία οργανωμένων ανοιχτών δομών φιλοξενίας, περίθαλψης και ψυχολογικής στήριξης για τους πρόσφυγες ζητούν με ανακοίνωσή τους 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς όπως εκτιμούν «φαίνεται ξεκάθαρα, οι πρόσφυγες θα μείνουν για αρκετό και ο όποιος μελλοντικός σχεδιασμός θα πρέπει να λάβει υπόψη του το γεγονός αυτό».

«Σε αυτήν την πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, η οποία έρχεται να προστεθεί στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, απευθύνουμε κάλεσμα στους φίλους των οργανώσεών μας για εθελοντική ηθική ή υλική υποστήριξη σε πρωτοβουλίες και δομές μέριμνας για τους πρόσφυγες.

Παράλληλα, οι οργανώσεις μας θα προσπαθήσουν να εντάξουν στη δράση τους ενέργειες υποστήριξης προς τους πρόσφυγες και τις κοινωνίες που τους φιλοξενούν», επισημαίνουν.

Επιπλέον, απευθύνουν έκκληση ανθρωπιάς προς την Πολιτεία, ώστε να μεριμνήσει άμεσα για την οργάνωση και διαχείριση κατάλληλων και επαρκών δομών που θα υποδεχθούν τους πρόσφυγες ως καλοδεχούμενους στη φιλόξενη χώρα μας.

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται: «Η προσφυγιά είναι μία κατάσταση ανθρώπινης δυστυχίας που μπορεί να προκληθεί από μια σειρά αιτιών, μεταξύ των οποίων και περιβαλλοντικών. Οι πενήντα και πλέον χιλιάδες πρόσφυγες που τώρα βρίσκονται στην Ελλάδα είναι για τις οργανώσεις μας μία πραγματικότητα που αδικαιολόγητα εξελίχθηκε σε κρίση: Ενώ θα έπρεπε να είναι καλοδεχούμενοι σε άμεσα οργανωμένους καταυλισμούς και ανοιχτές δομές φιλοξενίας, εντούτοις διαμένουν σε ένα χαοτικό σύνολο από “επίσημους” και άτυπους καταυλισμούς, σε δρόμους και λιμάνια, σε πλατείες και χωράφια. Τα κλειστά, πλέον, σύνορα της Ευρώπης εντείνουν την αγωνία και την απελπισία αυτών των ξεριζωμένων ανθρώπων. Με φωτεινές εξαιρέσεις λίγες, δυστυχώς, δομές φιλοξενίας, χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε συνθήκες απαράδεκτες για ένα κράτος μέλος της ΕΕ που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις μας έχουν συμβάλει εθελοντικά, είτε συμμετέχοντας στη διάσωση ανθρώπων στο Αιγαίο, είτε προσφέροντας έμπρακτη βοήθεια για τη στοιχειώδη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων σε διάφορες περιοχές της χώρας, είτε με δράσεις απασχόλησης των παιδιών. Παράλληλα, στεκόμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες στις ανθρωπιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις που κρατούν ψηλά τη σημαία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, σώζουν ζωές και δίνουν ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους. Ο όρος “μη κυβερνητική οργάνωση” ή “οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών” είναι τιμητικός τίτλος για εμάς, καθώς το συστηματικό έργο που πολλές προσφέρουν για την προστασία του περιβάλλοντος, την ανθρώπινη ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει κρίσιμη σημασία για τον καλύτερο κόσμο, για τον οποίο αγωνιζόμαστε» προστίθεται.

«Σε κάθε κρίση, κοινωνική ή ανθρωπιστική, μόνο η ανθρωπιά, η αγάπη και η αλληλεγγύη δίνουν λύση», καταλήγουν, στην ανακοίνωσή τους, οι οργανώσεις.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι εξής οργανώσεις: ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, MΟm, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Οργάνωση Γη, Greenpeace WWF Ελλάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here