Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Χρονιά – ρεκόρ το 2015 για τις ΑΠΕ

Χρονιά – ρεκόρ το 2015 για τις ΑΠΕ

0
newsroom capacity2
Διαφήμιση

Τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγραφεί ποτέ σημείωσαν το 2015 οι μονάδες παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το κόστος τους υποχώρησε σημαντικά, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).

Οι ανανεώσιμες πηγές, κυρίως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, σημείωσαν αύξηση 8,3%, προσθέτοντας 152 γιγαβάτ και φτάνοντας συνολικά τα 1.985, όπως αναφέρουν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τον οργανισμό με έδρα το Άμπου Ντάμπι. Την ίδια περίοδο οι επενδύσεις σημείωσαν επίσης υψηλό ρεκόρ, ανερχόμενες στα 286 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2014, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν σχεδόν τους μισούς από τους νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, με τα στοιχεία για το 2015 να μην είναι ακόμα διαθέσιμα αλλά να εκτιμάται πως είναι βελτιωμένα.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες σημείωσαν μεγαλύτερη ανάπτυξη από τις πλουσιότερες, με την Ασία να σημειώνει συνολικά ανάπτυξη 12%, ενώ η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική έφτασαν το 6%, σύμφωνα με την έκθεση.

Η μείωση του κόστους της τεχνολογίας ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας αυτής της τάσης. Συγκεκριμένα, το κόστος των ανεμογεννητριών έχει μειωθεί κατά 45% από το 2010 και των φωτοβολταϊκών κατά 80% την ίδια περίοδο.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια διαθέτει ακόμα το μεγαλύτερο μερίδιο εγκατεστημένης ισχύος με 1.209 γιγαβάτ.

(Πηγή: IRENA)

Ακολουθούν η αιολική και η ηλιακή ενέργεια με 432 και 227 γιγαβάτ, ενώ τη λίστα συμπληρώνουν 104 γιγαβάτ βιοενέργειας, 13 γιγαβάτ γεωθερμικής και 500 μεγαβάτ θαλάσσιας ενέργειας.

Αναλυτικά ανά πηγή ενέργειας

  • Υδροηλεκτρική ενέργεια

Τα τρία από τα τέσσερα νέα Γιγαβάτ εγκαταστάθηκαν στη Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία με τη συνολική ισχύ να διαμορφώνεται στα 23 GW. Πάνω από ένα Γιγαβάτ εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική και το Ιράν και ακόμα 550 MW στην Αφρική.

  • Αιολική ενέργεια

Το 95% της αιολικής ισχύος είναι εγκατεστημένο στην Κίνα, την Ινδία, την Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική. Εκεί εγκαταστάθηκε και το 90% της νέας ισχύος το 2015 (57,1 Γιγαβάτ). Σημαντική ανάπτυξη καταγράφεται και σε περιοχές όπως η Νότιος Αμερική με 3,1 Γιγαβάτ ή αύξηση 40%.

  • Βιοενέργεια

Περίπου το 40% της ισχύος βρίσκεται στην Ευρώπη, ακόμα 30% στην Ασία και το υπόλοιπο μοιράζεται ισομερώς ανάμεσα στη Βόρειο και τη Νότιο Αμερική.

  • Ηλιακή ενέργεια

Σημαντικότερη εξέλιξη στον κλάδο ήταν η αύξηση κατά 48% στην Ασία με 15 GW νέας ισχύος στην Κίνα και ακόμα 10 GW στην Ιαπωνία. Η αύξηση κατά 8 GW στη Βόρεια Αμερική ξεπέρασε για πρώτη φορά αυτήν που σημειώθηκε στην Ευρώπη με 7,6 GW. Η ηλιακή ισχύς αυξήθηκε σημαντικά στην Ωκεανία και την Αφρική με 1 GW και 0,9 GW αντίστοιχα. Στα τέλη του 2015, η Ευρώπη φιλοξενούσε το 43% της παγκόσμιας ηλιακής ισχύος, η Ασία το 40% (κυρίως σε Κίνα και Ινδία) και το 13% στη Βόρειο Αμερική

  • Γεωθερμική ενέργεια

Η γεωθερμική ισχύς αυξήθηκε κατά 600 MW το 2015 κυρίως σε τέσσερεις χώρες (Ιταλία, Μεξικό, Τουρκία και ΗΠΑ).

Δείτε την έκθεση εδώ

Επιμέλεια: Έρη Δρίβα

Διαφήμιση