Αρχική Τεχνολογία UPSat: Ο πρώτος δορυφόρος ελληνικής κατασκευής

UPSat: Ο πρώτος δορυφόρος ελληνικής κατασκευής

0
Διαφήμιση

Ο πρώτος δορυφόρος πλήρως ελληνικής κατασκευής, UPSatβρίσκεται στο στάδιο της τελικής κατασκευής και ενσωμάτωσης των υποσυστημάτων του, μετά την ολοκλήρωση του οποίου θα πραγματοποιηθούν οι τελικές δοκιμές…

Τον σχεδιασμό και την την ανάπτυξή του ολοκλήρωσαν το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Libre Space Foundation.

Ο δορυφόρος συμμετέχει στη διεθνή επιστημονική αποστολή μελέτης της θερμόσφαιρας QB50 και, πέραν του ότι είναι ο πρώτος πλήρως ελληνικής κατασκευής δορυφόρος, είναι ο πρώτος δορυφόρος παγκοσμίως με ανοικτά και διαθέσιμα σε όλους σχέδια.

Πρόκειται για έναν δορυφόρο «cubesat», με διαστάσεις 20 cm x 10cm x 10cm. Η αποστολή QB50 έχει σκοπό τη δημιουργία ενός «σμήνους» από 50 μικρούς δορυφόρους κατηγορίας cubesats για τη μελέτη των τα κατώτερων στρωμάτων της θερμόσφαιρας, που δεν έχουν μελετηθεί όσο άλλα τμήματα της ατμόσφαιρας της Γης.

Τον σχεδιασμό και συντονισμό της αποστολής έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Δυναμικής Ρευστών von Karman.

Ο UPsat διαθέτει ειδικό όργανο (mNLP) για τη μέτρηση των συγκεντρώσεων πλάσματος στα στρώματα της θερμόσφαιρας.

Όσον αφορά στα άλλα τμήματά του, όλα έχουν κατασκευαστεί, δοκιμαστεί και ενσωματωθεί από ερευνητές, μηχανικούς και προγραμματιστές του Πανεπιστημίου Πατρών και του Libre Space Foundation. Η παράδοση του δορυφόρου έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του καλοκαιριού του 2016.

Σημειώνεται ότι σκοπός του πανεπιστημίου και του Libre Space Foundation είναι η δημιουργία ενός ανοιχτού οικοσυστήματος γύρω από δορυφορικές και διαστημικές τεχνολογίες, με το UPSat να αποτελεί την πρώτη πραγματοποίηση αυτού του στόχου.

Διαφήμιση