Αρχική Ειδήσεις Συμφωνία Ε.Ε. – Ινδίας για χρηματοδότηση «καθαρής» ενέργειας

Συμφωνία Ε.Ε. – Ινδίας για χρηματοδότηση «καθαρής» ενέργειας

0
Διαφήμιση

Την ένταξη μεγάλων ηλιακών πάρκων στο δίκτυο ηλιακής ενέργειας της Ινδίας υποστηρίζοντας την ανάπτυξη έξυπνων δικτύων και βοηθώντας στο σχεδιασμό του πρώτου υπεράκτιου αιολικού πάρκου της χώρας προβλέπει η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσει στην Ινδία στις φιλοδοξίες της σχετικά με την «καθαρή» ενέργεια.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι επισημοποίησαν τη Συνεργασία Καθαρής Ενέργειας και Κλίματος κατά τη διάρκεια της πρώτης συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ινδίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, χαρακτηρίζοντάς την ως επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων.

Οι δύο πλευρές εξέφρασαν το «κοινό συμφέρον για την προώθηση της παραγωγής καθαρής ενέργειας και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης για την κλιματική δράση», στο πλαίσιο μιας νέας παγκόσμιας συμφωνίας.

Η Ινδία, η οποία παράγει τους τέταρτους περισσότερους ρύπους άνθρακα στον κόσμο, έχει θέσει στόχους για τη μείωση του άνθρακα και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα, σύμφωνα με δέσμευσή της για την συμφωνία για το κλίμα που υπογράφηκε στο Παρίσι τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ωστόσο, η Ινδία θα χρειαστεί περίπου 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια για υποδομές και πρόσβαση σε τεχνολογία, ώστε να ανταποκριθεί στον στόχο του να παράγει το 40% της ηλεκτρικής της ενέργειας από πηγές μη ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2030. Για αυτό το λόγο έχει ήδη προβεί σε σχετικές διμερείς συμφωνίες με τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις τρίτες μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα παγκοσμίως, αντίστοιχα στοχεύει στην περικοπή των εκπομπών κατά 40% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, και στην αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 27%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και ξένος επενδυτής της Ινδίας, η τελευταία αποτελεί μόλις τον ένατο μεγαλύτερο εταίρο της Ε.Ε., αντιπροσωπεύοντας το 2,1% των συναλλαγών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Διαφήμιση