Αρχική Ειδήσεις Σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου οι ρίζες του ανθρώπου

Σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου οι ρίζες του ανθρώπου

0
Διαφήμιση

του Κώστα Κέντζου

Ένα κομμάτι απολιθωμένης γνάθου που ανακαλύφθηκε στο Λέντι – Γκεράρου της Αιθιοπίας, πηγαίνει 400.000 χρόνια πίσω την ημερομηνία εμφάνισης των πρώτων μελών του γένους Homo (άνθρωπος).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που μελέτησαν το απολίθωμα, το οστό είναι ηλικίας 2,8 εκατομμυρίων ετών και είναι ένα από τα λίγα απολιθώματα ανθρωπιδών που χρονολογούνται στην περίοδο από 2,5 έως 3 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν ο μικροκέφαλος αυστραλοπίθηκος εξελισσόταν σε γένος με μεγαλύτερο εγκέφαλο, δηλαδή στα πρώτα είδη του ανθρώπινου γένους.

Σε αυτήν την περίοδο, η σημαντική κλιματική αλλαγή ανάγκασε τους προγόνους μας να μετακινηθούν από τα δάση σε πιο ανοιχτές περιοχές. Έπρεπε να προσαρμοστούν σε νέες τροφές και να αντιμετωπίσουν νέους θηρευτές, γεγονός που ίσως ήταν ο περιβαλλοντικός παράγοντας που ευνόησε τη φυσική επιλογή προς μεγαλύτερους εγκεφάλους.

Απολιθώματα ζώων, που βρέθηκαν κοντά στο απολίθωμα της γνάθου δείχνουν ότι το άτομο στο οποίο ανήκε το οστό ζούσε στη σαβάνα και όχι σε τροπικό δάσος.

Σύμφωνα με τον παλαιοανθρωπολόγο Μπράιαν Βιλμόαρ, του πανεπιστημίου της Νεβάδα «αν το κλίμα δεν είχε αλλάξει πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια, τότε ο αυστραλοπίθηκος ίσως ευτυχής να ζούσε ακόμα»…

Διαφήμιση