Αρχική Καταστροφές Πρόστιμα 20 δισ. δολαρίων στην BP για την καταστροφή στον Κόλπο του...

Πρόστιμα 20 δισ. δολαρίων στην BP για την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικό

0
Διαφήμιση

Πρόστιμα ύψους 20 δισ. δολαρίων με χρονικό ορίζοντα 16 ετών θα κληθεί να καταβάλει η BP για την περιβαλλοντική καταστροφή που προκάλεσε στον Κόλπο του Μεξικού η έκρηξη στην πλατφόρμα εξορύξεων Deepwater Horizon το 2010.

Η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Ορλεάνης περιλαμβάνει πρόστιμα ύψους 5,5 δισ. δολαρίων για παράβαση του Νόμου περί Καθαρών Υδάτων. Περίπου 8,1 δισ. δολ. επιδικάστηκαν για την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζημιών και 5,9 δισ. δολ. για την αποζημίωση των πέντε Πολιτειών του Κόλπου.

Ο δικαστής Καρλ Μπάρμπιερ προσδιόρισε το συνολικό ποσό της αποζημίωσης με βάση μια πρότερη απόφαση που απέδιδε την οικολογική καταστροφή σε «βαριά αμέλεια» της πετρελαϊκής εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που επιδικάστηκε αποτέλεσε προϊόν μίας μακράς διαπραγματευτικής προσπάθειας, μεταξύ της εταιρείας και του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ποσό αφορά μόνο την αποζημίωση του αμερικανικού δημοσίου, καθώς το 2012, η BP συμφώνησε να καταβάλει ξεχωριστή αποζημίωση σε ιδιώτες και επιχειρηματίες.

Η έκρηξη στην πλατφόρμα Deepwater Horizon κόστισε τη ζωή σε έντεκα εργαζομένους και προκάλεσε μια διαρροή 3,2 εκατ. βαρελιών πετρελαίου (507 εκατομμυρίων λίτρων) στον Κόλπο του Μεξικού.

Πρόκειται για τoν μεγαλύτερο δικαστικό συμβιβασμό που έχει επιτευχθεί για περιβαλλοντικό ζήτημα στις ΗΠΑ.

Διαφήμιση