Αρχική Ειδήσεις Προσθετική ωοθήκη, τεχνητό δέρμα που βγάζει τρίχες και άλλα σύγχρονα «θαύματα»

Προσθετική ωοθήκη, τεχνητό δέρμα που βγάζει τρίχες και άλλα σύγχρονα «θαύματα»

0

Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν μια προσθετική ωοθήκη με χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή, την οποία έπειτα εμφύτευσαν σε στείρα ποντίκια, από όπου είχαν αφαιρεθεί οι δικές τους ωθήκες. Το εμφύτευμα επέτρεψε στα πειραματόζωα να γίνουν ξανά γόνιμα και να γεννήσουν.

Στόχος των επιστημόνων είναι να αναπτύξουν μια πλήρως λειτουργική προσθετική ωθήκη για γυναίκες με πρόβλημα γονιμότητας. Μια τέτοια περίπτωση είναι οι γυναίκες που επιβίωσαν από παιδικό καρκίνο, αλλά έχουν αυξημένο κίνδυνο στειρότητας, όταν μεγαλώσουν.

Τεχνητό δέρμα …βγάζει και τρίχες

Τα επιστημονικά επιτεύγματα δεν σταματούν εδώ καθώς επιστήμονες στην Ιαπωνία δημιούργησαν στο εργαστήριο δέρμα με όλη σχεδόν την πολυπλοκότητά του, το οποίο μεταμόσχευσαν με επιτυχία σε ποντίκια. Στο δέρμα υπάρχουν θυλάκια από όπου βγαίνουν τρίχες, καθώς επίσης ιδρωτοποιοί και σμηματογόνοι αδένες, καθιστώντας το έτσι το πιο εξελιγμένο εργαστηριακό δέρμα που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το επίτευγμά τους θα πάρει πέντε έως δέκα χρόνια για να εφαρμοσθεί σε ανθρώπους.

Όπως είπαν, στόχος τους είναι να καλλιεργήσουν στο εργαστήριο ένα πλήρως λειτουργικό δέρμα από κύτταρα ασθενών που έχουν πέσει θύματα εγκαυμάτων, ώστε να μεταμοσχευθεί σε αυτούς.

Ακόμη, στο μέλλον τέτοια δέρματα εργαστηρίου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν -αντί για πειραματόζωα- από εταιρείες φαρμάκων και καλλυντικών για τον έλεγχο νέων προϊόντων.

Μέχρι σήμερα η ανάπτυξη τεχνητού/εργαστηριακού δέρματος έχει συναντήσει μεγάλα εμπόδια από το γεγονός ότι είναι δύσκολο το δέρμα να διαθέτει όλα τα σημαντικά όργανα και λειτουργίες του φυσικού δέρματος.

Ορόσημο η δημιουργία συνθετικού ιστού

Επιστήμονες στη Βρετανία δημιούργησαν για πρώτη φορά μαλακούς συνθετικούς ιστούς που περιέχουν γονίδια και πρωτεΐνες, ενεργοποιούνται μέσω του φωτός και μιμούνται τα νεύρα. Η δημιουργία συνθετικών νεύρων, έστω και σε απλή μορφή, αποτελεί ένα ορόσημο για το συνεχώς αναπτυσσόμενο πεδίο της βιοηλεκτρονικής.

Τέτοιοι ιστοί μελλοντικά μπορεί να συμπληρώσουν ή και να αντικαταστήσουν ζωντανούς νευρικούς ιστούς, σε περιπτώσεις π.χ. όπου λόγω τραυματισμού έχουν καταστραφεί τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης. Ο συνθετικός νευρικός ιστός θα μπορούσε να «γεφυρώσει» το κατεστραμμένο τμήμα των πραγματικών νεύρων.

Προς το παρόν πάντως τα συνθετικά κύτταρα επικοινωνούν μόνο μεταξύ τους. Αυτό ακριβώς θα είναι το επόμενο βήμα για τους ερευνητές: να δημιουργήσουν τις κατάλληλες διεπαφές (interfaces) ανάμεσα στους ζωντανούς και στους συνθετικούς νευρικούς ιστούς, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για βιονικά εμφυτεύματα, που θα έχουν κλινικές εφαρμογές στις νευροεπιστήμες, στη νευρολογία, στη φαρμακολογία κ.α.

Έτσι, αυτοί οι ιστοί στο μέλλον μπορεί να εξελιχθούν σε βιοσυσκευές, που θα εισάγονται στο σώμα και θα επικοινωνούν με τους φυσικούς ιστούς του σώματος, κάτι που θα επέτρεπε διάφορες ιατρικές και φαρμακευτικές εφαρμογές.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here