Αρχική Περιβάλλον Παγκόσμια πρωτοπορία στην ελληνική αλιεία

Παγκόσμια πρωτοπορία στην ελληνική αλιεία

0

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, στο πλαίσιο προγράμματος της WWF, αλιείς της Καβάλας συνεργάζονται για το παρόν και το μέλλον του επαγγέλματός τους και της θάλασσας, σε συνδυασμό με αλυσίδα σούπερ μάρκετ που πρωτοπορεί για την βελτίωση της βιωσιμότητας των προμηθευτών της. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος του WWF Ελλάς για μια «Υπεύθυνη Αλιεία», η περιβαλλοντική οργάνωση και η ΑΒ Βασιλόπουλος, σε συνεργασία με τους αλιείς γριγρί της Καβάλας, την εταιρία εμπορίας ψαριών «Μανιός» και το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ), ξεκίνησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο ένα πρόγραμμα βελτίωσης βιωσιμότητας στόλου.

Όπως έγινε γνωστό από την WWF, στόχος της πρωτοποριακής αυτής συνέργειας είναι η επίτευξη βιωσιμότητας του στόλου γριγρί της Καβάλας που αλιεύει γαύρο και σαρδέλα, σύμφωνα με τα πρότυπα της οικολογικής πιστοποίησης αλιείας MSC.

«Πιστεύουμε ότι μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία μπορεί πραγματικά να αλλάξει ο τρόπος που διαχειριζόμαστε την αλιεία στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο.

Το MSC μας δίνει το πλαίσιο, όπου μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, και με βάση την επιστημονική γνώση, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα υγιές θαλάσσιο περιβάλλον, το εισόδημα των αλιέων στο μέλλον και βιώσιμες επιλογές για τους καταναλωτές.

Εφόσον ο στόλος της Καβάλας πιστοποιηθεί, θα είναι σε θέση να προσφέρει βιώσιμο γαύρο και σαρδέλα στους Έλληνες καταναλωτές», δήλωσε ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος θαλάσσιων προγραμμάτων του WWF Ελλάς.

Φορείς, πολιτεία, ψαράδες, επιστήμονες και επιχειρήσεις δουλεύουν μαζί για να διατηρήσουν τις ελληνικές θάλασσες ζωντανές, στηρίζοντας έμπρακτα την αλιεία και προσφέροντας βιώσιμες επιλογές στους καταναλωτές. Αναλυτικότερα, το 2013 μπήκαν οι βάσεις του σχεδίου δράσης που συμφωνήθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Τα πρώτα θετικά δείγματα αυτής της συνεργασίας έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά. Ήδη λειτουργεί η «Επιτροπή Μικρών Πελαγικών Καβάλας», όπου συμμετέχουν εκτός από τους εταίρους του προγράμματος, η Γενική Διεύθυνση Αλιείας, το Λιμενικό Σώμα, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, το Τμήμα Αλιείας της Καβάλας, η ιχθυόσκαλα και οι ιχθυέμποροι της περιοχής.

Σύμφωνα πάντα με τη WWF, ο ρόλος της επιτροπής είναι κομβικός για τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων στη διαχείριση και τη βελτίωση βιωσιμότητας του στόλου.

Η πρωτοβουλία αυτή δίνει για πρώτη φορά φωνή στους αλιείς ώστε να συνεργαστούν με το αρμόδιο υπουργείο, με στόχο τη χάραξη και την εφαρμογή αποτελεσματικής πολιτικής για την αλιεία γριγρί γαύρου και σαρδέλας στην Καβάλα.

Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή στοχεύει στην ανοικτή και εποικοδομητική διαβούλευση με σκοπό την εξασφάλιση της συλλογής δεδομένων, σχετικά με την κατάσταση των ιχθυαποθεμάτων σαρδέλας και γαύρου (απόθεμα είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον πληθυσμό ενός είδους ψαριού υπό εκμετάλλευση), και την αποτελεσματική διαχείριση της αλιείας στην περιοχή.

«Θα στηρίζουμε την προσπάθεια αυτή μέχρι το τέλος και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε ,όχι μόνο γιατί έχουμε εξασφαλίσει τη συμμετοχή των κατάλληλων ανθρώπων αλλά και γιατί σχεδιάσαμε από κοινού το πλάνο δράσης, αξιοποιώντας την επιστημονική γνώση και την εμπειρία της αλιευτικης κοινότητας», δήλωσε από την πλευρά του ο Διονύσης Διονυσόπουλος, διευθυντής διασφάλισης ποιότητας της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here