Αρχική Καινοτομία Καινοτομία: Για πρώτη φορά παρήχθη σε σταθερή μορφή το καρβύνιο

Καινοτομία: Για πρώτη φορά παρήχθη σε σταθερή μορφή το καρβύνιο

0

Επιστήμονες στην Αυστρία κατάφεραν για πρώτη φορά να παράγουν, σε σταθερή μορφή και σε μεγαλύτερη ποσότητα, το καρβύνιο, ένα πειραματικό υλικό-θαύμα, που είναι το ισχυρότερο που έχει βρεθεί έως σήμερα.

Έως τώρα το καρβύνιο, που είναι πιο σκληρό από το διαμάντι, το γραφένιο ή τους νανοσωλήνες άνθρακα, είχε παραχθεί μόνο σε ασταθή μορφή και σε πολύ μικρές ποσότητες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιέννης, με επικεφαλής τον Τόμας Πίχλερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για νέα υλικά “Nature Materials”, δήλωσαν ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα προς τον τελικό στόχο, που είναι να καταστεί εφικτή η μαζική (βιομηχανική) παραγωγή του καρβύνιου.

Το εν λόγω υλικό, που αποτελείται από μακρές μοριακές αλυσίδες ατόμων άνθρακα, θα μπορούσε να έχει πολλές πρακτικές εφαρμογές σε ηλεκτρονικές συσκευές και αλλού.

Έως τώρα είχαν δημιουργηθεί εξαιρετικά ασταθείς αλυσίδες με έως 100 άτομα άνθρακα. Αυτή τη φορά, μετά τη δραστική βελτίωση της διαδικασίας, δημιουργήθηκαν σταθερά μόρια καρβύνιου των 6.400 ατόμων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο φύλλα γραφένιου με τα οποία δημιούργησαν ένα μικροσκοπικό δίφυλλο ρολό. Στη συνέχεια, συνέθεσαν το καρβύνιο στο κενό ανάμεσα στα φύλλα του γραφένιου, τα οποία προστατεύουν το καρβύνιο, ώστε να μένει σταθερό.

Παρόλη όμως την πρόοδο, ακόμη και αυτές οι μεγαλύτερες αλυσίδες καρβύνιου παραμένουν αόρατες στο γυμνό μάτι. Συνεπώς χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη, έως ότου το εν λόγω πολλά υποσχόμενο υλικό καταστεί αξιοποιήσιμο.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here