Αρχική Ενέργεια Η μεταλιγνιτική εποχή στο επίκεντρο του συνεδρίου στην Κοζάνη

Η μεταλιγνιτική εποχή στο επίκεντρο του συνεδρίου στην Κοζάνη

0
Διαφήμιση

Το παραγωγικό μοντέλο, την οικονομία και τη ζωή των κατοίκων κατά την μετάβαση στην εποχή που δεν θα υπάρχει λιγνιτική δραστηριότητα και εργοστάσια της ΔΕΗ, θα διερευνήσει ο δήμος Κοζάνης στο συνέδριο που διοργανώνει την Παρασκευή 8 Απριλίου.

Έχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης που επισκέπτεται για πρώτη φορά την ενεργειακή λεκάνη της Δυτικής Μακεδονίας καθώς και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, δίνοντας σήμερα στη δημοσιότητα το πρόγραμμα του συνεδρίου, τόνισε ότι «η συζήτηση για την μεταλιγνιτική περίοδο είναι μια αναγκαιότητα για τον δήμο μας». Υποστήριξε ότι «ο δημόσιος διάλογος και η διαδικασία εκπόνησης ενός σχεδίου που θα προετοιμάζει το ενεργεικό κέντρο της δυτικής Μακεδονίας για την μετά λιγνίτη εποχή έχει καθυστερήσει αρκετά».

Στο συνέδριο έχουν κληθεί να συμμετάσχουν δήμαρχοι από περιοχές της Ευρώπης με αντίστοιχα προβλήματα, όπου θα μεταφέρουν τις εμπειρίες τους και θα αναδείξουν καλές πρακτικές από τη μετάβασή τους σε άλλες μορφές οικονομικής δραστηριότητας.

Στην ενεργειακή λεκάνη Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας υπάρχει διάχυτη ανησυχία από την σταδιακή συρρίκνωση της παρουσίας της ΔΕΗ στην περιοχή. Έως το 2022 λόγω περιβαλλοντικών προδιαγραφών που έχει ορίσει η ΕΕ και παλαιότητας εξοπλισμού, θα αποσυρθούν ατμοηλεκτρικές μονάδες ισχύος 2.300 MW.

Η απώλεια αυτή θα επηρεάσει δραματικά το ισοζύγιο της απασχόλησης και θα δοκιμάσει ακόμη περισσότερο την τοπική οικονομία, σε μια περιφέρεια όπου ήδη οι δείκτες της ανεργίας είναι οι μεγαλύτεροι σε όλη την χώρα. Ο δήμαρχος απεύθυνε δημόσια πρόσκληση στους πολίτες να συμμετάσχουν στη συζήτηση γιατί ο σχεδιασμός που ξεκινά για το μέλλον της περιοχής είναι κοινός.

Την πρωτοβουλία του δήμου Κοζάνης στηρίζουν το δίκτυο ενεργειακών δήμων, ενώ συμμετέχουν στην οργάνωση του συνεδρίου, η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας και το ΤΕΕ.

Διαφήμιση