Αρχική Ειδήσεις Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS: Ζώντας χωρίς πλαστική σακούλα στην Αλόννησο

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS: Ζώντας χωρίς πλαστική σακούλα στην Αλόννησο

0
Διαφήμιση

Το πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες», που «αγκαλιάστηκε» από την τοπική κοινωνία του νησιού, κατέστησε την Αλόννησο την πρώτη περιοχή της Ελλάδας που κατάργησε τη χρήση της πλαστικής σακούλας.

Η πρωτοβουλία συνεχίζεται με την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων, οι οποίες αποσκοπούν στην περαιτέρω ενημέρωση των πολιτών της Αλοννήσου, την ανατροφοδότηση σε σχέση με την πρόοδο της προσπάθειας και τη συνδιαμόρφωση των επόμενων βημάτων της.

Εκπρόσωποι του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και της MOm/ Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας πραγματοποιούν διαδραστικές, ενημερωτικές εκδηλώσεις για ενήλικες, αλλά και μικρούς πολίτες του νησιού, με στόχο την ουσιαστική συμμετοχή όλων στην προσπάθεια να αποτελέσει παρελθόν η χρήση της πλαστικής σακούλας για την Αλόννησο.

Σήμερα, η δράση μεταφέρεται στις σχολικές αίθουσες, όπου και θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές παρουσιάσεις σε μαθητές δημοτικού σχετικά με τα θαλάσσια απορρίμματα και, ιδιαίτερα, με τις επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας στο περιβάλλον.

Επιπλέον, οι μικροί πολίτες θα συμμετάσχουν σε εργαστήριο κατασκευής της δικής τους πάνινης τσάντας, μέσα από το οποίο θα ενστερνιστούν με τρόπο βιωματικό τα οφέλη της υιοθέτησής της σε αντικατάσταση της πλαστικής.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, εξειδικευμένοι συνεργάτες του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα υλοποιήσουν επιμορφωτικό σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς της Αλοννήσου, που επιθυμούν να εντρυφήσουν σε δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με άξονα τα θαλάσσια απορρίμματα και ειδικότερα την πλαστική σακούλα.

Η υλοποίηση του προγράμματος «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες» θα συνεχιστεί και στη διάρκεια του προσεχούς καλοκαιριού με εντατικοποιημένες δράσεις συμμετοχής πολιτών, εθελοντικών καθαρισμών ακτών, ενημέρωσης κ.λπ. προκειμένου η εξάλειψη της πλαστικής σακούλας να γίνει μόνιμη και μη αναστρέψιμη πραγματικότητα.

Παράλληλα, αποτελεί ιδιαίτερα ενθαρρυντική εξέλιξη το γεγονός ότι η πιλοτική αυτή πρωτοβουλία έχει λειτουργήσει ως καλό παράδειγμα και για άλλες νησιωτικές περιοχές που υιοθετούν αντίστοιχες πρακτικές.

To πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες» υλοποιείται από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και τη MOm/ Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, με τη συνεργασία του Δήμου Αλοννήσου και τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Thalassa.

Διαφήμιση