Αρχική Ειδήσεις Αντιδρούν 5 περιβαλλοντικές οργανώσεις στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας σε υγρότοπο στη Θέρμη

Αντιδρούν 5 περιβαλλοντικές οργανώσεις στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας σε υγρότοπο στη Θέρμη

0
Διαφήμιση

Ακατάλληλη για την αξιοπρεπή φιλοξενία προσφύγων, θεωρούν την περιοχή που προτάθηκε από τον δήμο Θέρμης, πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις που με επιστολή τους σε συναρμόδια υπουργεία επικαλούνται ανθρωπιστικούς όσο και περιβαλλοντικούς λόγους.

   Οι οργανώσεις «Δράση για την άγρια ζωή», «Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης», «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία», «Καλλιστώ» και «Δίκτυο Μεσόγειος SOS» επισημαίνουν σε επιστολή τους πως η προταθείσα περιοχή «Τσαΐρια», μεταξύ του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης και του οικισμού της Περαίας, βρίσκεται εντός εκτεταμένου παράκτιου έλους, δεν πληροί τις σχετικές προδιαγραφές και δεν εξασφαλίζει κατά κανέναν τρόπο ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας στους πρόσφυγες.

Ο υγροτοπικός χαρακτήρας της περιοχής έχει ως αποτέλεσμα συχνά πλημμυρικά φαινόμενα, ανθυγιεινές κλιματικές συνθήκες, μεγάλους πληθυσμούς κουνουπιών, αλλά και πλήρη απουσία φυσικής σκιάς.

«Επιπλέον» συμπληρώνουν «παρά τη μέχρι τώρα απαξίωση και υποβάθμισή του, ο υγρότοπος της Περαίας παραμένει μια πολύτιμη φυσική έκταση που φιλοξενεί πληθώρα ειδών που εξαρτώνται από την περιοδική παρουσία του νερού εκεί και διαθέτει σπάνια και προστατευτέα στοιχεία φυσικού περιβάλλοντος».

   Οι πέντε οργανώσεις επισημαίνουν ακόμα ότι τόσο η εγκατάσταση των προσφύγων σε ακατάλληλη και προβληματική γι αυτούς θέση όσο και η σημαντική περιβαλλοντική υποβάθμιση, μπορούν εύκολα να αποφευχθούν, καθώς υπάρχουν πολλές άλλες καταλληλότερες εκτάσεις που μπορούν άμεσα να παραχωρηθούν.

Διαφήμιση