Αρχική Ειδήσεις «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ» στο Ίδρυμα Ευγενίδου

«ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ» στο Ίδρυμα Ευγενίδου

0
Διαφήμιση

Τα προγράμματα ξενάγησης της έκθεσης «Το ΔΑΣΟΣ κάτω από τον ΔΡΟΜΟ», είναι προσβάσιμα σε άτομα με προβλήματα όρασης.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου εντάσσει στην έκθεση, η οποία φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα, ευρήματα τα οποία οι συμμετέχοντες/ουσες με προβλήματα όρασης ψηλαφούν, ενώ συμμετέχουν σε βιωματικές δράσεις και παρακολουθούν το τρέχον πρόγραμμα ξενάγησης.

Όλα τα κείμενα της παρούσας έκθεσης παρέχονται σε Braille ή μεγαλογράμματη γραφή, διατίθεται Pen Friend (σύστημα ακουστικής περιγραφής), ενώ οι σκύλοι-συνοδοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι/ες.

Στόχος των ξεναγήσεων είναι να φέρουν σε επαφή τους/τις επισκέπτες/τριες με τα μοναδικής αξίας ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τις νέες πληροφορίες που μας παρέχουν τα εκατοντάδες ευρήματα για τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Αιγαίο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια και τις διαδικασίες που οδήγησαν στην καταστροφή των υποτροπικών δασών από τις βίαιες ηφαιστειακές εκρήξεις που έλαβαν χώρα στο Βόρειο Αιγαίο κατά την περίοδο του κατωτέρου Μειόκαινου και οδήγησαν στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη. Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση από Τετάρτη έως Παρασκευή ώρες 17:30-20:30, καθώς και το Σαββατοκύριακο ώρες 11:00-20:00.

Υπενθυμίζουμε ότι το Ίδρυμα Ευγενίδου είναι φιλικό και προσβάσιμο σε ανθρώπους με αναπηρία και ότι υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και πρόβλεψη για χειλεαναγνώστες/στριες κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936 177143, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eef.edu.gr . Επιπλέον διατίθεται χώρος υγιεινής για ΑμεΑ.

Η έκθεση «Το ΔΑΣΟΣ κάτω από το ΔΡΟΜΟ»

Η έκθεση «Το ΔΑΣΟΣ κάτω από τον ΔΡΟΜΟ» παρουσιάζει τα νέα σημαντικά ευρήματα απολιθωμάτων που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια διάνοιξης του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου στη Λέσβο και τα οποία υπογραμμίζουν τη μεγάλη επιστημονική και περιβαλλοντική αξία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Τμήματα απολιθωμένων κορμών κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δέντρων, όπως πεύκα, βαλανιδιές, σεκόιες, φοίνικες, κυπαρισσίδες και ηφαιστειακοί ορίζοντες πλούσιοι σε μεγάλης ποικιλίας είδη φύλλων, όπως δάφνες, κανέλλες, καρυδιές, μαρτυρούν την ύπαρξη εκτεταμένων υποτροπικών δασών αλλά και δίνουν πληροφορίες για τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενός μνημείου μοναδικής σπουδαιότητας σε παγκόσμια κλίμακα, το οποίο έχει ανακηρυχθεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης».

Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκθεση που επιχειρεί, παράλληλα με την παρουσίαση των ευρημάτων, να εστιάσει και στην επιστημονική προσπάθεια για τη διάσωση των απολιθωμάτων.

Η έκθεση μεταφέρει νοερά τους/τις επισκέπτες/τριές της στους υπαίθριους χώρους του εργοταξίου κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών και των εργασιών μεταφοράς των απολιθωμάτων, τους χώρους της έρευνας και τους υπαίθριους και εργαστηριακούς χώρους των συντηρήσεων.

Διαφήμιση