Αρχική Προγράμματα Ε.Κ.Ε. Συνάντηση για τη διαχείριση των 32 εκατ. που θα διαθέσει η TAP...

Συνάντηση για τη διαχείριση των 32 εκατ. που θα διαθέσει η TAP AG στο πλαίσιο της ΕΚΕ

0
Διαφήμιση

Σε τέσσερις άξονες κατανέμονται τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τις δράσεις κοινωνικής ευθύνης της Κοινοπραξίας κατασκευής του ΤΑΡ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σύσκεψης που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης με εκπροσώπους των τριών Περιφερειών της Μακεδονίας, από τις οποίες θα διέρχεται ο Αγωγός και με εκπροσώπους της εταιρείας TAP.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να εξευρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος διαχείρισης του ποσού που θα διαθέσει η εταιρεία, το οποίο, όπως επισημαίνεται από το ΥΠΕΝ, υπερδιπλασιάστηκε στα 32 εκατ. ευρώ, ύστερα από επίπονες και εποικοδομητικές συνομιλίες του υπουργείου με την εταιρεία για την επανεκκίνηση του έργου.

Τα βασικά πεδία για τα οποία μπορούν να υποβάλλονται έργα προς χρηματοδότηση, έχουν, ως εξής: α) Περιβάλλον, β) Εκπαίδευση και Κατάρτιση (με έμφαση στην επαγγελματική εκπαίδευση και τον ενεργειακό τομέα), γ) Κοινωνικοοικονομική Ανάπτυξη (με έμφαση στην αγροτική οικονομία και τον τουρισμό), δ) Ποιότητα Ζωής των τοπικών Κοινοτήτων (με έμφαση στην κοινωνική στήριξη και συνοχή).

Στη συνάντηση συμφωνήθηκαν, επίσης:

– Η διαδικασία με την οποία οι αρμόδιοι φορείς και τα λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να υποβάλουν προς την εταιρεία ΤΑP AG προτάσεις για έργα ή προγράμματα προς χρηματοδότηση προς όφελος των τοπικών κοινωνιών κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού. Στο ανωτέρω πλαίσιο αποφασίστηκε και η συγκρότηση, με ευθύνη του υπουργείου, Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της TAP και των Περιφερειών και των Δήμων από τις οποίες θα διέρχεται ο αγωγός.

– Τα εδαφοκοινωνικά κριτήρια για την κατανομή του ποσού ανά Περιφέρεια, στο πλαίσιο ενός τετραετούς επιχειρησιακού σχεδίου 2016-2019 και σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους Δήμους ανά Περιφέρεια.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι περιφερειάρχεςς Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Γεώργιος Παυλίδης, και Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Θεοφάνης Παπάς, ο επικεφαλής του ΤΑΡ στην Ελλάδα Ρίκαρντ Σκούφιας, ο διευθυντής Εξωτερικών και Κυβερνητικών Υποθέσεων του ΤΑΡ Αλέξανδρος Πανουργιάς, ο διευθυντής του Γραφείου Υπουργού Δημοσθένης Παπασταμόπουλος.

Διαφήμιση