Αρχική Καινοτομία Στη φροντίδα ηλικιωμένων με άνοια ανθρωποειδές ρομπότ

Στη φροντίδα ηλικιωμένων με άνοια ανθρωποειδές ρομπότ

0

Η δημιουργός του πέρασε τριάντα χρόνια κάνοντας έρευνα πάνω στον τομέα των «εικονικών ανθρώπων», με αποτέλεσμα η Nadine να διαθέτει λογισμικό που της επιτρέπει να εκφράσει μια ευρεία γκάμα συναισθημάτων, καθώς και να θυμάται προηγούμενες συζητήσεις.

Η Nadine, είναι ένα ανθρωποειδές ρομπότ ύψους 1,7 μέτρων το οποίο κατασκευάστηκε από τη Νάντια Θάλμαν (η οποία του έδωσε το παρουσιαστικό της), του Ινστιτούτου Καινοτομίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί κάποια στιγμή ως προσωπικός βοηθός ή νοσοκόμος/α για φροντίδα ηλικιωμένων.

Το ρομπότ προς το παρόν δεν διατίθεται στο εμπόριο, ωστόσο η Θάλμαν προβλέπει πως δεν είναι μακριά η στιγμή που θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται ως σύντροφοι ανθρώπων που πάσχουν από άνοια ή ανάλογα προβλήματα.

Όπως διευκρινίζει η ίδια, πρόκειται για ανθρώπους που θα κινδυνέψουν πολύ γρήγορα εάν αφεθούν μόνοι τους, και ως εκ τούτου χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση και αλληλεπίδραση. Η Nadine θα μπορούσε να αποτελέσει λύση, καθώς θα μπορεί να συζητά μαζί τους, να διηγείται μια ιστορία ή να παίζει παιχνίδια.

Ακόμη, η Θάλμαν και η ομάδα της δουλεύουν πάνω σε «emotive» ρομπότ τα οποία θα μπορούν να παίζουν με παιδιά – ωστόσο το πρόγραμμα αυτό είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης και δεν υπάρχουν ακόμα πρωτότυπα.

Αυτά τα ρομπότ θα είναι σε θέση να απαντούν σε ερωτήσεις, να επιδεικνύουν συναισθήματα και να αναγνωρίζουν ανθρώπους, καθώς και να επιβλέπουν/ προσέχουν παιδιά, ενημερώνοντας τους κηδεμόνες τους εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

Επίσης, υπάρχουν σχέδια για προγραμματισμό των ρομπότ αυτών έτσι ώστε να μιλούν διαφορετικές γλώσσες, για να μπορούν να λειτουργήσουν ως εκπαιδευτικά εργαλεία/ μέσα για παιδιά μικρής ηλικίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here