Αρχική Ανακύκλωση Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το CITY CONNECT – FORUM & EXHIBITION

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το CITY CONNECT – FORUM & EXHIBITION

0
CITY CONNECT FORUM EXHIBITION 2
Διαφήμιση

Η αξιοποίηση των πόρων από τους Δήμους με στρατηγική και σχέδιο, η έλλειψη ενημέρωσης των Δήμων και των δημοτών, η σημασία της ανάπτυξης της ανακύκλωσης και η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμάτων προς όφελος των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών ήταν τα σημαντικότερα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τους ομιλητές στο Συνέδριο CITY CONNECT – FORUM & EXHIBITION.

Το Συνέδριο πραγματoποιήθηκε στις 26 & 27 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο ΔΑΪΣ στο Μαρούσι από τη Δ.Ε.Π.ΑΝ. (Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη) και την PALLADIAN CONFERENCES, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και του Συνδέσμου Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (Σ.Ε.Κ.Ε.Ε.)και αποτέλεσε πλατφόρμα για την ανταλλαγή ιδεών, εξειδίκευσης και παροχής τεχνογνωσίας, καθώς και υποβολής προτάσεων και λύσεων.

Ο κ. Βασίλης Κουτσιώρης, Γενικός Διευθυντής του Δικτύου Πόλεων για την Ανάπτυξη (Δ.Ε.Π.ΑΝ.), τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των Δήμων σε μία εποχή κατά την οποία η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αναλάβει κι άλλες ευθύνες και οι Δήμοι να βρουν τρόπους, ούτως ώστε να αναπτυχθούν οι πόλεις σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Αναφερόμενος στη σημερινή δράση της ΔΕΠΑΝ, συμπλήρωσε πως τέτοιες δράσεις είναι αναγκαίο να πραγματοποιούνται, διότι αποτελούν μοχλό ανάπτυξης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α.), Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και Πρόεδρος του http://www.eddyppy.gr/ (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.), υπογράμμισε πως όλες σχεδόν οι δράσεις των πολιτών υλοποιούνται σε επίπεδο δήμων. Το κράτος παραιτείται έναντι της κοινωνίας και καλείται η αυτοδιοίκηση να βρει λύσεις, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, κυρίως λόγω της χρηματοδότησης.

Ο κ. Πατούλης συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει κάποιος εθνικός σχεδιασμός αναφορικά με το προσφυγικό και καλούνται οι Δήμαρχοι να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις, χωρίς όμως να έχουν τα κατάλληλα μέσα για να ανταπεξέλθουν. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, τόνισε πως οι Δήμαρχοι είναι ώριμοι να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους από τις θέσεις που κατέχουν με την προϋπόθεση να υπάρχουν οι κατάλληλοι πόροι, ενώ υπογράμμισε πως το κράτος δεν πρέπει να είναι κηδεμόνας της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Απευθύνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας και Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων για την Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ), σημείωσε πως η κρίση μαστίζει τους Δήμους κυρίως εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, ενώ έχει δημιουργηθεί ένα σύμφωνο για την κοινωνική ανασυγκρότηση με στόχο την έξοδο από την κρίση.

Αναφερόμενος στη ΔΕΠΑΝ, υπογράμμισε ότι πρωταρχικοί στόχοι της είναι να πραγματοποιεί νέες δράσεις και να συμμετέχει σε πρωτοβουλίες και προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη των πόλεων. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, τόνισε πως το Δίκτυο στοχεύει να αποτελέσει πλατφόρμα γνώσης, ούτως ώστε να γίνει ένα ισχυρό Δίκτυο που θα δίνει ισχυρές λύσεις αντιμετωπίζοντας όλες τις προκλήσεις που μπορούν να εμφανιστούν.

Σύμφωνα με την κ. Ελίνα Νικάκη, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Τραπεζικής Φορέων Δημοσίου & Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών της Τράπεζας Eurobank, η τοπική αυτοδιοίκηση δοκιμάστηκε από την παρατεταμένη κρίση, ενώ τόνισε ότι η τράπεζα έχει σταθεί αρωγός στις πρωτοβουλίες πολλών φορέων.

Σχετικά με την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε περήφανοι για την ΑΜΚ η οποία καλύφθηκε αποκλειστικά από ιδιώτες επενδυτές. Η Eurobank κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία και στο πλαίσιο αυτό χαιρόμαστε να βλέπουμε δράσεις όπως αυτή της ΔΕΠΑΝ».

Από την μεριά του, ο κ. Άγγελος Χ. Κότιος, Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Αναπτυξιακών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Διεθνών & Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Προγραμμάτων Ανάπτυξης, σημείωσε πως οι Δήμοι μπορούν να ασκήσουν πολιτική σε αναπτυξιακό επίπεδο μόνο στην περίπτωση που θα υπάρξει σωστή συνεργασία μεταξύ τους.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλουν οι Δήμοι να αναπτυχθούν, υπογράμμισε τον περιορισμό των πόρων για τα αναπτυξιακά προγράμματα. Σημείωσε ότι είναι αναγκαία η επιθετική πολιτική από την τοπική αυτοδιοίκηση για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, καθώς και για την ανάπτυξη του τουρισμού. Κλείνοντας, επισήμανε την ανάγκη αναβάθμισης του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και την προώθηση της τοπικής, κοινωνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μανώλη Κουτουλάκη, Χωροτάκτη – Περιφερειολόγο, Υποψήφιο Διδάκτωρα στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και Συντονιστή έργων Εργαστηρίου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Προγραμμάτων Ανάπτυξης (Development LAB) του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στόχος της αυτοδιοίκησης είναι να γίνουν και οι 325 Δήμοι, μέλη της ΔΕΠΑΝ εξηγώντας ότι η διαχείριση της καθημερινότητας γίνεται πλέον από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς.

«Οι Δήμοι αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις καθημερινά με κυριότερη αυτή της εδαφικής ανάπτυξης» σημείωσε, τονίζοντας πως η δικτύωση των Δήμων, κάνει την αυτοδιοίκηση πιο ισχυρή, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των πόρων. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, υποστήριξε πως η οργανωμένη λήψη χρηματοδότησης αποτελεί το κλειδί για την τοπική αυτοδιοίκηση και την ανάπτυξή της.

Η κ. Χριστιάνα Σιαμπέκου, Environmental Scientist MSc, NCP for Energy in HORIZON 2020, Enterprise Europe Network – Hellas, National Documentation Centre (EKT/NHRF), υποστήριξε πως ο τομέας της ενέργειας αφορά τους περισσότερους Δήμους, ενώ στόχος του προγράμματος της ενέργειας είναι η θεμελιώδης μεταμόρφωση του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Συστήματος σε μία πιο βιώσιμη, ασφαλή, ανταγωνιστική και προσιτή μορφή για τους καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τόνισε όμως, ότι υπάρχει εμπλοκή των δημόσιων αρχών στην ανάπτυξη κι εφαρμογή των ενεργειακά βιώσιμων μηχανισμών, κυρίως εξαιτίας της χρηματοδότησης που λαμβάνουν.

Η κ. Δήμητρα Ρουσβανίδου, Διευθύντρια της DEKRA Akademie ΕΠΕ, παρουσιάζοντας την εταιρεία, σημείωσε την ασφάλεια που παρέχει στους καταναλωτές, ενώ τόνισε ότι η εταιρεία εμπιστεύθηκε την Ελληνική αγορά το 2014, κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, όταν οι περισσότερες εταιρείες μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό. Αναφερόμενη στη διαχείριση των απορριμμάτων, στάθηκε στην ανάγκη σωστής ενημέρωσης, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για τους Δήμους.

Τόνισε τη φιλότιμη προσπάθεια από τη μεριά της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία όμως δεν αρκεί για την υλοποίηση προγραμμάτων, καθώς υπάρχει έλλειψης πληροφόρησης στους Δήμους, με αποτέλεσμα τη δυσκολία απορρόφησης της χρηματοδότησης. Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, πρότεινε η κοινωνία να δώσει βάρος στον τομέα της επιμόρφωσης, ώστε στο μέλλον να λειτουργούν αποτελεσματικότερα οι Δήμοι.

Από τη μεριά της, η κ. Κατερίνα Παπαμιχαήλ, Architect and Expert on Accessibility, ENAT – European Network for Accessible Tourism, αναφέρθηκε στην αποστολή που έχει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προσβάσιμου Τουρισμού, δηλαδή τη δημιουργία τουριστικών προορισμών, προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και την προώθηση του Προσβάσιμου Τουρισμού σε διεθνές επίπεδο.

Επισήμανε πως ο καθολικός σχεδιασμός είναι το κλειδί για τον Προσβάσιμο Τουρισμό, ο οποίος στη συνέχεια εξασφαλίζει άνεση, ασφάλεια και βιωσιμότητα για την τοπική αυτοδιοίκηση, συμβάλλοντας στην οικονομική και βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Κλείνοντας, υπογράμμισε πως «η έλλειψη πρόσβασης είναι ακριβή, αποτελεί σπατάλη κι εμπόδιο στην ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων».

Ο κ. Γεώργιος Μπόγδος, Εκπρόσωπος της Dasteri Α.Ε., Head of IoT & Smart City Unit, αναφέρθηκε στην παρουσία της εταιρείας στην Ελλάδα με την υλοποίηση διαφόρων έργων σε 48 Δήμους στην Ελλάδα, μέσω Δημόσιων Διαγωνισμών, στοχεύοντας παράλληλα στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και στη διεθνή αναγνωρισιμότητα.

Ο κ. Σπύρος Αρμούτης, Senior Account Manager, Energy Solutions – SINGULARLOGIC, αναφέρθηκε στην στρατηγική ατζέντα της ενεργειακής εξοικονόμησης, η οποία αναβαθμίζει τις συνθήκες διαβίωσης, στηρίζει την τοπική αυτοδιοίκηση και προωθεί τις επενδύσεις προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης.

Πρότεινε, επίσης, να υπάρξει λύση προσαρμοσμένη στην τοπική αυτοδιοίκηση για την άμεση μείωση της ενεργειακής δαπάνης, καθώς και τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κτιρίων και υποδομών.

Σύμφωνα με τον Δρ. Γιώργο Αγερίδη, Διευθυντή Ενεργειακής Αποδοτικότητας στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) και Πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο.), τα κτίρια ευθύνονται για το 10% – 30% των δομικών αποβλήτων, ενώ τα αστικά κέντρα καταναλώνουν το 75% της παραγόμενης ενέργειας.

Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Δημάρχου, το οποίο θεωρείται μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και το έχουν υπογράψει πάνω από 6.000 Δήμοι της Ευρώπης, τόνισε την εθελοντική, αλλά δεσμευτική ισχύ που έχει.

Το Σύμφωνο Δημάρχου υπογράφεται από τον Δήμαρχο και εκείνος δεσμεύεται να μειώσει την ενεργειακή κατανάλωση της πόλης του, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου περισσότερο από 20% και να αυξήσει πάνω από 20% τη διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο χώρο επικράτειάς τους.

CITY CONNECT  FORUM  EXHIBITION 1

Από τη μεριά του, ο κ. Γιάννης Μαλανδράκης, Δήμαρχος Πλατανιά, υποστήριξε πως οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν ρόλο – κλειδί στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, αφενός γιατί ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παράγεται από τους Δήμους και αφετέρου διότι είναι ο πλησιέστερος φορέας διοίκησης των πολιτών.

Η κ. Όλγα Μπερτσουλάκη, Προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής του Δήμου Πλατανιά, τόνισε πως με την υλοποίηση ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού, ο Δήμος Πλατανιά επιδιώκει τη μείωση της κατανάλωσης εκπομπών CO2 και με αυτό τον τρόπο τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Στοχεύει, επίσης, να διαμορφώσει υπεύθυνη στάση σχετικά με τα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα δε, να επωφεληθεί από ειδικές χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση των στόχων του, καθώς τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία δίνουν έμφαση στις δράσεις σχετικά με το περιβάλλον.

Ο κ. Γιάννης Μπούκης, Διευθυντής Ενεργειακών Έργων της ΗΛΕΚΤΩΡ, αναφέρθηκε στην ανακύκλωση, η οποία αναπτύσσεται με πολύ αργό ρυθμό στην Ελλάδα, και έφερε ως παράδειγμα τις Σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες έχουν την πιο επιτυχημένη διαχείριση αποβλήτων. Βασικός στόχος πρέπει να είναι η εκτροπή από τις χωματερές, με ταυτόχρονη αύξηση της ανάκτησης υλικών κι ενέργειας με έξυπνους κι αποδοτικούς τρόπους.

Ο κ. Κωνσταντίνος Χαλέβας, Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας & Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας σε θέματα ΥΠΕΚΑ, σημείωσε ότι στην Ελλάδα λείπει η πληροφόρηση κι η ενημέρωση, ενώ στάθηκε στη ΔΕΠΑΝ, υποστηρίζοντας πως αυτή η έλλειψη μπορεί να βελτιωθεί μέσα από δράσεις όπως το Συνέδριο.

Τόνισε την ανάγκη της Ελλάδας για ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ πρότεινε λύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, όπως την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ενσωματωμένων στο κτίριο, καθώς και την εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ενεργειακής διαχείρισης.

Η κ. Miriam Rodriguez-Ruiz, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), υποστήριξε πως πρέπει να γίνει μία ολοκληρωμένη μελέτη στους Δήμους για τους υφιστάμενους φυσικούς πόρους, ενώ χαρακτήρισε ως θετική τη συμμετοχή των πολιτών. Τέλος, σημείωσε ότι η αποτελεσματική διαχείριση των επιχορηγήσεων, θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για τους Δήμους.

Ο κ. Δημήτρης Παρίσης, Head General Public & Local Government SALES της SINGULARLOGIC, σημείωσε ότι η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς είναι ο πρώτος ελληνικός προμηθευτής λογισμικού. Τόνισε ότι περισσότεροι από 80 Δήμοι εμπιστεύονται την εταιρεία και είναι πελάτες της.

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους πολίτες – δημότες και προσπαθούμε καθημερινά να τους φέρνουμε πιο κοντά με τους Δήμους τους» υπογράμμισε. Υποστήριξε δε ότι η εταιρεία εργάζεται για τους ανθρώπους που δεν έχουν εξοικειωθεί ακόμα με τα ψηφιακά μέσα, ώστε να απολαμβάνουν κι εκείνοι όποια υπηρεσία προσφέρεται από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Αναστάσιος Γεωργόπουλος, Διπλωματούχος Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης Msc και Τεχνικός Διευθυντής της UW Τech GmbΗ, αναφέρθηκε στο έξυπνο σύστημα νερού και στους τρόπους που μπορεί να αξιοποιηθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μίλησε για το ατιμολόγητο νερό, υποστηρίζοντας πως για κάθε 100 λίτρα νερού, τιμολογούνται μόνο τα 40 λίτρα. Θεωρεί πως η εμπειρία των φορέων σε τέτοια σημαντικά ζητήματα θα πρέπει να κεφαλαιοποιείται, ενώ στόχος είναι η μείωση του ατιμολόγητου νερού στο 25% από το 40% που είναι σήμερα.

Ο κ. Νικόλας Ροδόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Online Data Α.Ε., Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics και Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εφοδιαστικής, σημείωσε πως η έννοια της στρατηγικής μέσα στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι σημαντική θέτοντας ως στόχο τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης προς όφελος του πολίτη.

Τόνισε, επίσης, πως επιβάλλεται η συγκεντροποίηση των πληροφοριακών συστημάτων, ώστε να αποτελέσει μία ριζοσπαστική μεταρρύθμιση προς όφελος του δημότη, υποστηρίζοντας ότι χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές βάσεις.

Ο κ. Γιάννης Τριανταφύλλου, Ιδρυτής & Διευθυντής Marketing «ΤΟ ΑΤΟΜΟ», υποστήριξε πως υπάρχει πρόβλημα ανθρώπινων πόρων, λόγω έλλειψης χρημάτων στους Δήμους. «Η επικοινωνία δημότη – Δήμου είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στις μέρες μας διότι η πληροφόρηση και η ενημέρωση βοηθούν στην εξέλιξη του εκάστοτε Δήμου», σημείωσε κι ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως κάθε κύτταρο της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να αναπτυχθεί επιχειρησιακά, ώστε να βοηθήσει την πόλη του να γίνει πιο ισχυρή.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Χανιώτη, Μέλος Δ.Σ. του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας (Σ.Ε.Κ.Ε.Ε.) & Διευθύνων Σύμβουλος της TELENAVIS, τα πάντα στις μέρες μας γίνοντα ψηφιακά.

Ο Σ.Ε.Κ.Ε.Ε. να είναι σε θέση να βοηθήσει στην εξέλιξη της επικοινωνίας δημότη και Δήμου, δημιουργώντας εφαρμογές για δίκτυα, μεταφορές, καθώς και για την οργάνωση της καθαριότητας, ανταποκρινόμενος έτσι στις απαιτήσεις των πολιτών, μειώνοντας παράλληλα το κόστος 10% – 20%. Τόνισε πως «οι τεχνολογίες είναι πλέον απαραίτητες, είναι το αναγκαίο μέσο για να κάνουμε καλύτερες τις πόλεις μας».

Ο κ. Kurt-Jürgen Hille, Διευθυντής της Μονάδας Κομποστοποίησης Reinberg & Ειδικός σε Θέματα Διαχείρισης Οργανικών Αποβλήτων, υποστήριξε ότι σέβεται το εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων, κατανοώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Παρουσιάζοντας τον κανονισμό περί οργανικών αποβλήτων, σημείωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για οργανικές μονάδες, λόγω της ύπαρξης πολλών νησιών.

CITY CONNECT  FORUM  EXHIBITION

Ο κ. Γιάννης Ραζής, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.), αναφέρθηκε στην αποστολή της, η οποία είναι η εκπλήρωση της νομικής υποχρέωσης των συμβεβλημένων επιχειρήσεων και η επίτευξη των Εθνικών Στόχων, τους οποίους θέτει το ισχύον πλαίσιο, σύμφωνα με τον οικονομικό και τεχνικό προγραμματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Οι δραστηριότητες της Ε.Ε.Α.Α. επικεντρώνονται στους μπλε κάδους, οι οποίοι καλύπτουν το 92% του πληθυσμού και δημιούργησαν 2.200 νέες θέσεις εργασίας, στο ρεύμα γυαλιού με τη συλλογή γυάλινων φιαλών στους επαγγελματικούς χώρους και στην πιστοποίηση και καταγραφή, κατόπιν ελέγχων, της ανακύκλωσης στα Βιομηχανικά και Εμπορικά Απόβλητα Συσκευασίας (ΒΕΑΣ).

Ο κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, Επίκουρος καθηγητής του ΕΜΠ και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ), αναφέρθηκε στις υπάρχουσες δυνατότητες ενεργειακής αξιοποίησης, ώστε να οδηγηθούμε στην κυκλική οικονομία που βασίζονται πλέον όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αποστολή του Συμβουλίου είναι να συνδράμει στην ανάπτυξη της ολοκληρωμένης αειφόρου διαχείρισης αποβλήτων στην Ελλάδα και σε γειτονικές χώρες, προσεγγίζοντας όλο τον κύκλο ζωής της διαχείρισης αποβλήτων, με σκοπό τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας για τη μεγιστοποίηση ανάκτησης υλικών και ενέργειας από τα απόβλητα.

Ο κ. Ηλίας Δημητριάδης, Διπλ. Μηχ. Διαχείρισης Αποβλήτων RWTH Aachen και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΣΕΔ, σημείωσε πως η Εναλλακτική Διαχείριση Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών Κατεδαφίσεων αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη στις πόλεις. Πρόσθεσε, πως οι πηγές παραγωγής αποβλήτων σε αστικές περιοχές προέρχονται από δημόσια έργα, όπως η συντήρηση των οδών και από ιδιωτικά έργα, όπως οι κατεδαφίσεις κτιρίων, καθώς επίσης και από τις υπηρεσίες καθαριότητας.

Από τη μεριά του, ο κ. Βασίλης Λιόγκας, Συνεργάτης του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, τόνισε πως οι Δήμοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της κοινωνίας, υπογραμμίζοντας ότι η ΔΕΠΑΝ μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο πραγματοποιώντας διαρκώς νέες δράσεις.

«Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση των αποβλήτων βρίσκεται σε καλό δρόμο, ενώ σχετίζεται με τις εισροές πόρων στην οικονομία, με τη βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων και με στρατηγικές για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων», σημείωσε.

Ενώ πρόσθεσε πως η πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα απόβλητα θα εξοικονομήσει € 72 δις, θα αυξήσει τον ετήσιο κύκλο εργασιών του κλάδου διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά € 42 δις και θα δημιουργήσει πάνω από 400.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2020.

Ο κ. Δημήτριος Φραγκίσκος Λέκκας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στάθηκε στα Εργοστάσια Μηχανικής Επεξεργασίας τα οποία αποτελούν μία συνδυασμένη μορφή επεξεργασίας αποβλήτων. Υπογράμμισε δε ότι ένας Δήμος πρέπει να μπορεί να διαχειριστεί τα ανακυκλώσιμα προϊόντα, με τους μπλε κάδους να λειτουργούν αρκετά καλά, επισημαίνοντας όμως ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Σύμφωνα με την κ. Μαρία Λοϊζίδου, Καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π. στον Τομέα Χημικών Επιστημών, πρέπει να σταματήσει η παραγωγή πολλών αποβλήτων με τη σωστή διαχείριση εξοικονόμησης πόρων, ενώ επιβάλλεται η ανάπτυξη τεχνολογιών και συστημάτων για την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων.

Απευθυνόμενη στους Δημάρχους, τόνισε πως κάποιες πιλοτικές εφαρμογές στη χώρα μας θα βοηθήσουν στη μελλοντική διαχείριση των απορριμμάτων και το βασικότερο είναι η ενημέρωση του πολίτη – δημότη σε καθημερινή βάση.

Ο κ. Αντώνης Μαυρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της D – Waste, σημείωσε πως τη δεκαετία 2005 – 2015 δεν έγινε κάποια ενέργεια, αναφορικά με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία έχει αλλάξει πολύ.

Τέλος, υποστήριξε πως επικρατεί στασιμότητα στην ανακύκλωση, ενώ υπήρχαν πολλοί πόροι αυτά τα χρόνια, οι οποίοι δεν αξιοποιήθηκαν σωστά. «Επιβάλλεται, λοιπόν, ένας εθνικός σχεδιασμός υποδομών για να βελτιωθεί η τοπική αυτοδιοίκηση», τόνισε κλείνοντας.

Διαφήμιση