Αρχική Ειδήσεις Η αποκατάσταση της Μονής Παναγίας Κεχριάς Σκιάθου

Η αποκατάσταση της Μονής Παναγίας Κεχριάς Σκιάθου

0
Διαφήμιση

Επιτελείο επιστημόνων επισκέφθηκε τη Σκιάθο, στις 22 και 23 Μαρτίου 2016, με σκοπό την αυτοψία στο μνημείο, για τη συλλογή στοιχείων που απαιτεί η σύνταξη των μελετών αποκατάστασής του.

Αυτό έγινε σε συνέχεια της πολύμηνης συνεργασίας που έχει αναπτύξει ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Η Σκιάθος” με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διά του Τμήματος Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων και το Περιφερειακό Τμήμα Μαγνησίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με θέμα τη διάσωση του καθολικού της Μονής Παναγίας Κεχριάς.

Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της Προϊσταμένης του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, κ. Άννας Γιαλούρη, για πρώτη φορά συνεργάζονται οι τρεις παραπάνω Υπηρεσίες για τη συντήρηση μνημείου στη Σκιάθο.

Οι ειδικοί συντηρητές της Διεύθυνσης Συντήρησης κ. Χριστίνα Σπεράντζα και κ. Πέτρος Πρόκος, όπως και ο κ. Μάνος Διονυσίου από το Τμήμα Συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και η μηχανικός, εκπρόσωπος του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κυρία Βίκυ Μήτρου, θα αναλάβουν τη σύνταξη των μελετών αποκατάστασης με τον συντονισμό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, δια της κυρίας Γιαλούρη.

Η Μονή Παναγία Κεχριά είναι ιστορικό μοναστήρι της Σκιάθου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, (ΦΕΚ 644Β΄/2-10-1965).

Η κακή κατάσταση διατήρησης του καθολικού, που αντιμετωπίζει σοβαρά και πιεστικά προβλήματα και η κατάσταση διατήρησης των τοιχογραφιών, στάθηκαν αφορμή να ενεργοποιηθεί ο Σύλλογος με την άδεια του ηγούμενου της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού πατέρα Ιωσήφ.

Στην παρούσα φάση η εκπόνηση των μελετών είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διάσωση του μνημείου, δεδομένου ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη των εργασιών.

Το μόνο οικοδόμημα της Μονής, που δεν καταστράφηκε και διατήρησε την αρχική του μορφή είναι το καθολικό, που ανήκει στον τύπο των μικρών μονόχωρων τρουλαίων ναών με πλευρικές κόγχες. Το καθολικό είναι κατάγραφο με τοιχογραφίες του 18ου αιώνα, που χαρακτηρίζονται από εικονογραφική πληρότητα, μνημειακότητα και καλλιτεχνική ποιότητα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το υψηλής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο του τέλους του 18ου αιώνα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’ ευχαριστεί θερμά την κ. Άννα Γιαλούρη Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, την κ. Νάνσυ Καπούλα, Πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για την αποτελεσματική συνεργασία και την άμεση ανταπόκριση.

Ακόμη ο σύλλογος ευχαριστεί θερμά τον Ηγούμενο της Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Σκιάθου πατέρα Ιωσήφ για την υποστήριξη, την εταιρεία Hellenic Seaways για τη μετακίνηση, και τον κύριο Θωμά Κουκουλάκη για τη φιλοξενία των μελετητών.

Σε περίοδο κρίσης, η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς παραμένει βασική υποχρέωσή μας απέναντι στην ιστορία και στη συλλογική μνήμη, αλλά λειτουργεί και ως πυλώνας ανάπτυξης, αφού συνδέεται άμεσα με την οικονομία του τόπου μας.

Διαφήμιση