Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Φυτεύουν το προστατευόμενο είδος αμπελιτσιάς στα Χανιά

Φυτεύουν το προστατευόμενο είδος αμπελιτσιάς στα Χανιά

0
Διαφήμιση

Σε φύτευση δέντρων του προστατευόμενου είδους της αμπελιτσιάς, το ξύλο του οποίου χρησιμοποιείται για την κατασκευή του κρητικού μπαστουνιού (κατσούνας) προχώρησαν με τη βοήθεια ειδικών, μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης του δημοτικού σχολείου Σκινέ – Φουρνέ περιοχών που διοικητικά ανήκουν στον δήμο Πλατανιά Χανίων.

Τα παιδιά που συμμετείχαν στην προσπάθεια φύτεψαν από ένα δενδράκι που φέρει επιγραφή με τα στοιχεία του κάθε μαθητή. Την προσπάθεια συντόνιζε το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων που συνεργάστηκε με τον δήμο Πλατανιά και τη διεύθυνση δασών Χανίων, ενώ τα δέντρα φυτεύτηκαν στην περιοχή του Ομαλού και σε δημοτική έκταση του δήμου Πλατανιά, κοντά στην κεντρική διασταύρωση που οδηγεί στο ορειβατικό καταφύγιο Καλλέργη.

Η δενδροφύτευση έγινε στα πλαίσια του προγράμματος «Επιτόπια και εκτός τόπου, διατήρηση του είδους Zelkova abelicea (αμπελιτσιά) στην Κρήτη, 2014-2016», που αφορά την προστασία και ανάδειξη του απειλούμενου και ενδημικού αυτού δένδρου της Κρήτης. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιου Φρίμπουργκ της Ελβετίας, που ειδικεύεται στη μελέτη σπάνιων ειδών δέντρων όπως η αμπελιτσιά.

Για τους σκοπούς του προγράμματος και έπειτα από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πλατανιά, παραχωρήθηκαν τέσσερα στρέμματα δημοτικής έκτασης για τη δημιουργία φυτείας αμπελιτσιάς, με στόχο από τη μια την προστασία του απειλούμενου αυτού φυτικού είδους και από την άλλη την αξιοποίηση της έκτασης για ευαισθητοποίηση του κοινού με δημιουργία χώρου αναψυχής, επισκέψεις στα πλαίσια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, κ.α.) και μακροχρόνια (μετά 10 -15 έτη), για την απόληψη ξύλου και την κατασκευή «κατσούνας» πιστοποιημένης προέλευσης.

Τα έξοδα εγκατάστασης της φυτείας βαραίνουν το πρόγραμμα, ενώ ο δήμος Πλατανιά θα αναλάβει τη μετέπειτα συντήρηση της φυτείας. Όλα τα δενδρύλια προς φύτευση προέρχονται από σπόρους αμπελιτσιάς από φυσικούς πληθυσμούς, γειτονικούς της έκτασης της φυτείας, ώστε να αποφευχθεί γενετική επιμόλυνση αυτών των πληθυσμών.

Φυτεύθηκαν περίπου 50 δενδρύλια αμπελιτσιάς, ηλικίας 10-15 ετών, που φυλάσσονται στο φυτώριο του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου και προέρχονται από σπόρους γειτονικών πληθυσμών που είχαν συλλεχθεί από το 2000 και μετά από την τράπεζα σπόρων του ΜΑΙΧ.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του ΜΑΙΧ Γιώργος Μπαουράκης «η αμπελιτσιά είναι ένα σπάνιο και μοναδικό φυτό που συναντάμε μόνο στην περιοχή των Χανίων. Για τον λόγο αυτό αλλωστε εδώ και 10 χρόνια το διατηρούμε στην τράπεζα σπόρων του Ινστιτούτου».

Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, προβλέπεται η φύτευση άλλων 50 περίπου σπορόφυτων αμπελιτσιάς το φθινόπωρο του 2016, σε θέσεις για τη δημιουργία χώρου αναψυχής, ενώ, επίσης, στην ίδια δημοτική έκταση προβλέπεται και η φύτευση περίπου 400 σπορόφυτων σε θέσεις με σχετικά πιο πυκνή φύτευση για μελλοντική εκμετάλλευση της ξυλείας τους.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαφήμιση