Αρχική Υγεία - Διατροφή Φόρο ζάχαρης στα αναψυκτικά κατά της παιδικής παχυσαρκίας επιβάλλει η Βρετανία

Φόρο ζάχαρης στα αναψυκτικά κατά της παιδικής παχυσαρκίας επιβάλλει η Βρετανία

0
Διαφήμιση

Την επιβολή μέσα σε δύο χρόνια ενός φόρου στα μη αλκοολούχα αναψυκτικά με στόχο να καταπολεμηθεί η παιδική παχυσαρκία, ανακοίνωσε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού στο κοινοβούλιο.

«Εισάγουμε έναν νέο φόρο στη βιομηχανία των ζαχαρούχων αναψυκτικών που θα επιβάλλεται στις εταιρείες και θα ισχύσει μέσα σε δύο χρόνια ώστε να τους αφήσουμε το χρονικό περιθώριο για να αλλάξουν τη σύνθεση των προϊόντων τους», δήλωσε ο Όζμπορν, προσθέτοντας ότι τα αναψυκτικά «είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της παιδικής παχυσαρκίας».

Ο φόρος θα εφαρμοστεί στα αναψυκτικά που περιέχουν περισσότερο από 5 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 χιλιοστόλιτρα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, θα αποφέρει περισσότερα από 520 εκατ. στερλίνες (περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ).

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τον φόρο αυτό θα χρησιμεύσουν για να διπλασιαστούν τα κεφάλαια που είναι αφιερωμένα στον σχολικό αθλητισμό, διευκρίνισε ο Όζμπορν.

Ο διάσημος σεφ Τζέιμι Όλιβερ εξέφρασε αμέσως τη χαρά του για την ανακοίνωση αυτή: «Τα καταφέραμε!», έγραψε στο Instagram. «Είναι κάτι θαρραλέο, λογικό και υποστηρίζεται απ’ όλους τους λογικούς ανθρώπους… μια είδηση καταπληκτική», πρόσθεσε, καθώς έχει διεξαγάγει και ο ίδιος εκστρατεία υπέρ της επιβολής ενός τέτοιου φόρου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν το 2015, 28% των παιδιών ηλικίας 2 έως 15 ετών -και 61,9% των ενηλίκων- είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα στη Βρετανία, κάτι που καθιστά τη χώρα μία από τις χειρότερες στην Ευρώπη ως προς το ζήτημα αυτό.

Οι ασθένειες οι οποίες συνδέονται με την παχυσαρκία κοστίζουν στην οικονομία 27 δισεκ. στερλίνες ετησίως, δηλαδή το ήμισυ του λογαριασμού του συστήματος υγείας, διευκρίνισε ο Όζμπορν.

Διαφήμιση