Αρχική Ειδήσεις ΕΣΑΗ: Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο

ΕΣΑΗ: Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο

0
Διαφήμιση

«Η χώρα μας μπορεί να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο, αν το επιδιώξει, με τους αγωγούς που φέρνουν φυσικό αέριο από την Κασπία και το Ιράν, αλλά και τους αγωγούς που διασυνδέουν τα Βαλκάνια με την Κεντρική Ευρώπη, καθώς, επίσης και με την όποια εναλλακτική επιλεγεί για τη μεταφορά των πλούσιων κοιτασμάτων από την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο».­

Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.

«Πολύ περισσότερο, όμως, καθίσταται σαφές ότι σε αυτό το νέο ενεργειακό τοπίο, βρισκόμαστε σε πλεονεκτική θέση, για να εξασφαλίσουμε άφθονη και οικονομική ενέργεια για τη βιομηχανία, τις μεταφορές και την ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ.

Ο κ. Καλλιτσάντσης τάχθηκε υπέρ της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο, τονίζοντας ότι αυτή μπορεί να αποφέρει εξοικονόμηση 400 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.

Η πρόταση του ΕΣΑΗ είναι να ποντιστούν δύο καλώδια ισχύος τουλάχιστον 300MW ή 350ΜW το καθένα, «ώστε η επένδυση να έχει προοπτική ζωής και μετά το 2019, που θα αποσυρθεί η μία από τις πετρελαϊκές μονάδες της Κρήτης, μέχρι τουλάχιστον το 2025».

Τέλος, ανέφερε ότι ως το 2020 αναμένεται η απόσυρση έξι λιγνιτικών μονάδων (τέσσερις στην Καρδιά και δύο στο Αμύνταιο), συνολικής ισχύος άνω των 1500MW και σημείωσε ότι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, λόγω των χαμηλών τιμών του καυσίμου, προβλέπεται σε βάθος δεκαετίας να παραμείνουν ανταγωνιστικές έναντι του λιγνίτη, αν όχι και έναντι του άνθρακα.

Διαφήμιση