Αρχική Ειδήσεις Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης τιμολογίων της ΔΕΗ λόγω πετρελαίου

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης τιμολογίων της ΔΕΗ λόγω πετρελαίου

0

Υπό εξέταση βρίσκεται το ενδεχόμενο μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ, εφόσον οι διεθνείς τιμές των καυσίμων παραμείνουν τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα και περιοριστούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των καταναλωτών προς την επιχείρηση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης ανακοίνωσε επίσης την επέκταση της προμήθειας φυσικού αερίου σε σειρά νέων περιοχών, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός στο θέμα των Σκουριών ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν άλλες ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας πέρα από το πλαίσιο που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου.

Για τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Για το θέμα των τιμολογίων του ηλεκτρικού, πέρα από το ανταγωνιστικό σκέλος που εξαρτάται από την πορεία των διεθνών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου και την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι έχει συγκροτηθεί επιτροπή που διερευνά τις δυνατότητες μειώσεων και στις λεγόμενες μονοπωλιακές χρεώσεις δηλαδή τις χρεώσεις για τα δίκτυα, το ΕΤΜΕΑΡ (ανανεώσιμες πηγές) και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.

Ειδικά για τις ΥΚΩ ο υπουργός, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, τόνισε ότι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του κόστους είναι η προώθηση των διασυνδέσεων των νησιών και εγκάλεσε τις προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου που δεν προχώρησαν στη λεγόμενη «μικρή» (μέσω Πελοποννήσου) διασύνδεση της Κρήτης που θα οδηγήσει σε ορίζοντα τριετίας σε μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης του νησιού κατά 50 %.

Σε ποιες περιοχές «πάει» το φυσικό αέριο

Αναφορικά με τη χρήση του φυσικού αερίου ανήγγειλε επέκταση του δικτύου σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Σέρρες, Δράμα, Καβάλα, Κιλκίς, Κατερίνη, Λαμία, Θήβα και Χαλκίδα καθώς και σε Πάτρα, Βέροια, Ορεστιάδα, Άμφισσα, Λειβαδιά και Καρπενήσι σε υγροποιημένη μορφή.

Για το θέμα των Σκουριών ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή μετακίνηση στη στάση της κυβέρνησης υπέρ της νομιμότητας, του δημοσίου συμφέροντος και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Τόνισε επίσης ότι ο συμβιβασμός πρέπει να επέλθει μεταξύ της εταιρίας και της τοπικής κοινωνίας.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις ο υπουργός ανέφερε ότι δεν θα γίνει ούτε μια επιπλέον αυτών που έχουν συμφωνηθεί, είτε οι μετοχές έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ είστε όχι. «Το ΤΑΙΠΕΔ δεν χαράσσει πολιτική, είναι μάνατζερ που κινείται με βάση τις εντολές και το σχέδιο της κυβέρνησης», ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι τα «πακέτα» μετοχών της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ θα περάσουν στο νέο ταμείο που θα συγκροτηθεί, στον πυλώνα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας καθώς δεν είναι στο σχεδιασμό η ιδιωτικοποίησή τους. Και για τον ΑΔΜΗΕ επανέλαβε ότι η λύση που έχει συμφωνηθεί διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης.

Ο υπουργός ανακοίνωσε τέλος ότι υπεγράφη σήμερα η περιβαλλοντική αδειοδότηση για το γήπεδο της ΑΕΚ καθώς και ότι εξετάζεται η μεταφορά των υπηρεσιών του υπουργείου στο κτίριο Κεράνη από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here