Αρχική Ειδήσεις Άμεσα ο νόμος αναδιοργάνωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Άμεσα ο νόμος αναδιοργάνωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

0

Στην πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική που ασκεί η χώρα αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι χτίζουμε γέφυρες εκεί που άλλοι υψώνουν τείχη.

Σε μήνυμά του προς το συνέδριο για την ενεργειακή αγορά, που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, οι εργασίες κατασκευής του οποίου πρόκειται να ξεκινήσουν τον Μάιο, που θα φέρει πιο κοντά τα κοιτάσματα της Ασίας με τα κέντρα κατανάλωσης στην Ευρώπη αλλά και στην αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, τον αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας και τη διερεύνηση νέων εναλλακτικών οδεύσεων για το ρωσικό αέριο.

Σύντομα θα θεσπιστεί νέος νόμος – πλαίσιο για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μιχάλης Βερροιόπουλος.

Στόχος, όπως είπε, θα είναι η προώθηση του ανταγωνισμού και των εξαγωγών, η διαφάνεια και η προστασία της ελληνικής παραγωγής.

Ο κ. Βερροιόπουλος αναφέρθηκε στο νέο σύστημα αποζημίωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχει τεθεί σε διαβούλευση και αποσκοπεί στη σταδιακή μείωση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ασκώντας κριτική στο προηγούμενο σύστημα που προέβλεπε υπέρογκες αποζημιώσεις με αποτέλεσμα το “χαράτσωμα”, όπως είπε χαρακτηριστικά, των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Την υποστήριξη της ΕΕ στην προσπάθεια ανάδειξης της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη, εξέφρασε ο επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης. Τόνισε οτι υπάρχει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις αλλά χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια ώστε να ωφεληθούν οι καταναλωτές και υπογράμμισε τη σημασία ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της ΡΑΕ. Κάλεσε επίσης τον ιδιωτικό τομέα να υποβάλει προτάσεις για χρηματοδότηση έργων από το πακέτο Γιούνκερ στο οποίο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ελληνική συμμετοχή.

Ενθουσιασμό για τις εξελίξεις στη χώρα μας εξέφρασε ο διευθυντής του γραφείου ενέργειας για την Ευρώπη του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Γουίλιαμ Σίλκγουορθ, κάνοντας ειδική αναφορά στους αγωγούς ΤΑΡ και ελληνοβουλγαρικό αλλά και στις νέες υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη μέσω των οποίων όπως είπε, η Ελλάδα θα μπορεί να εισάγει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις ΗΠΑ.

Ο κ. Σίλκγουορθ τάχθηκε υπέρ της διαφάνειας, του ανταγωνισμού και της ενοποίησης των ενεργειακών αγορών καθώς και υπέρ της διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού. Εξέφρασε ωστόσο ανησυχία για τους αγωγούς ανόρθωσης Νόρθ Στριμ 2 και Σάουθ Στριμ (που σχεδιάζεται να μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη) λέγοντας ότι αποπροσανατολίζουν από το στόχο της διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού και αποτελούν, όπως είπε, προσπάθεια της Ρωσίας να διατηρήσει την κυριαρχία της στην αγορά φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση πολιτική και οικονομική επιρροή. Σημείωσε, πάντως, πως στόχος των ΗΠΑ δεν είναι να εξαφανίσουν το ρωσικό φυσικό αέριο που θα παραμείνει σημαντικό για την ευρωπαϊκή αγορά.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here