Αρχική Ειδήσεις Το 2045 η Σουηδία θα εξαλείψει τις εκπομπές άνθρακα

Το 2045 η Σουηδία θα εξαλείψει τις εκπομπές άνθρακα

0
Διαφήμιση

Η σουηδική κοινοβουλευτική επιτροπή για την περιβαλλοντική πολιτική κατέθεσε πρόταση για την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η χώρα θα μειώσει τις εγχώριες εκπομπές κατά τουλάχιστον 85 τοις εκατό σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, και θα αντισταθμίσει το υπόλοιπο 15 τοις εκατό, επενδύοντας σε έργα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο εξωτερικό.

Η επιτροπή υποστηρίζεται από επτά από τα οκτώ κόμματα που βρίσκονται σήμερα στη Βουλή, με μόνο το κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, το οποίο πήρε το 13 τοις εκατό των ψήφων στις εκλογές του 2014, να μην εκπροσωπείται στην επιτροπή.

Το νέο σχέδιο θα συνεισφέρει στην ταχύτερη επίτευξη της προηγούμενης δέσμευσης της Σουηδίας για μηδενισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050.

«Διαθέτουμε όλη την τεχνολογία που χρειαζόμαστε για την πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε η αναπληρωτής Πρωθυπουργός Άσα Ρόμσον. «Αυτό που δεν έχουμε είναι μια αγορά για αυτό. Δεν έχουμε μια οικονομία που μπορεί να το κάνει, μέχρι τώρα», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση αναμένεται να δημοσιεύσει την πλήρη νομοθετική πρόταση τον επόμενο μήνα, με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος να γίνονται γνωστές τον Ιούνιο.

Με περισσότερη από τη μισή ενέργεια της Σουηδίας να προέρχεται ήδη από ανανεώσιμες πηγές και κυρίως την υδροηλεκτρική ενέργεια, αναμένεται να δοθεί έμφαση στις «πράσινες» μεταφορές.

Η χώρα έχει ήδη δεσμευτεί να επενδύσει 475 εκατομμύρια ευρώ σε μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης μιας σειράς καθαρών τεχνολογιών.

Διαφήμιση