Αρχική Ειδήσεις Στόχος να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος

Στόχος να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος

0
Διαφήμιση

Στη σημασία που έχει για τη θέση της Ελλάδας στην ενεργειακή σκακιέρα η συμφωνία που υπέγραψαν χθες στη Ρώμη η ΔΕΠΑ, η EDISON και η GAZPROM, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας.

«Διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι η δυνατότητα και η προοπτική να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος, και προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και τα βήματα αυτά», τόνισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως αυτή η συμφωνία εντάσσεται σε ένα πλαίσιο μεγαλύτερης συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Ενημερώνοντας για το περιεχόμενο της συμφωνίας σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο, σημείωσε πως οι τρεις εταιρείες υπέγραψαν μελέτη σκοπιμότητας για έναν αγωγό που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τη Μαύρη Θάλασσα, θα περνάει από κάποια τρίτη χώρα, και στη συνέχεια από την Ελλάδα, και θα καταλήγει στην Ιταλία.

 Κατέστησε, μάλιστα, σαφές πως η συμφωνία πρακτικά λέει ότι ανεξάρτητα από πού θα περάσει ο αγωγός τελικά, ο αγωγός θα γίνει και θα περάσει από την Ελλάδα πηγαίνοντας προς Ιταλία.

Για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Ελλάδα στην Ιταλία, οι ΔΕΠΑ και EDISON έχουν ήδη συστήσει την εταιρεία Poseidon, με στόχο την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού που θα ξεκινάει από τη Θεσπρωτία.

Τέλος, παρατήρησε πως υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για ανάλογες μελλοντικές δράσεις στον ενεργειακό τομέα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ανοίγουν νέες αγορές, όπως η αγορά του LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) και υπογράμμισε πως έρχονται καινούργιοι παίκτες στο προσκήνιο, όπως το Ιράν.

«Το ζήτημα όλων είναι καταρχήν να μην μετασχηματιστούν αυτοί οι ανταγωνισμοί και συγκρούσεις σε κάποια άλλα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά επίπεδα, αλλά να αποτελέσουν γέφυρες φιλίας και συνεργασίας λαών και χωρών» σημείωσε.

Διαφήμιση