Αρχική Ειδήσεις Shapereader στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Shapereader στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

0

H Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών φιλοξενεί την εγκατάσταση Shapereader, μια νέα επαναστατική γλώσσα σχεδιασμένη για την δημιουργία αφηγηματικών έργων από, και για τυφλούς αναγνώστες. Είναι βασισμένη πάνω σε ένα ρεπερτόριο 210 απτικών συμβόλων που μεταφράζουν τα διαφορετικά στοιχεία της αφήγησης, όπως τους χαρακτήρες της πλοκής, τα συναισθήματα τους, τις δράσεις, τα αντικείμενα, κ.ο.κ.

Οι αναγνώστες καλούνται να μάθουν να αναγνωρίζουν και να χρησιμοποιήσουν τα απτικά σύμβολα ώστε να κατανοήσουν το απτικό αφήγημα. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει τις 57 πλάκες που απαρτίζουν την ιστορία Arctic Circle, καθώς και τους πίνακες υπομνημάτων που την συνοδεύουν. To Shapereader είναι ένα έργο του Ilan Manouach.

Η δημιουργία του Shapereader χορηγήθηκε από το Φιλανδικό Ίδρυμα Koneen Saatio το 2013. Το Shapereader παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ της Angouleme της Γαλλίας τον Ιανουάριο του 2016 και έκτοτε έχουν προγραμματιστεί διάφορες εκθέσεις ανά τον κόσμο (Γαλλία, ΗΠΑ, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πορτογαλία, Φιλανδία, Ισραήλ, Πολωνία, Δανία και Ελβετία).

Το κάλεσμα της Δεύτερας 22 Φεβρουαρίου θα γίνει εν παρουσία δύο τυφλών ξεναγών που θα καθοδηγήσουν το κοινό στην εγκατάσταση.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, έχει προγραμματιστεί ένα εργαστήριο μεταξύ ανθρώπων με και χωρίς προβλήματα όρασης κατά το οποίο, μια σειρά από ανάγλυφα γεωμετρικά σχήματα, χαραγμένα σε ξύλινες πλακέτες γίνονται το απτικό αλφαβητάρι των συμμετεχόντων.

Διάρκεια εγκατάστασης: Δευτέρα 22 – Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Είσοδος ελεύθερη

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here