Αρχική Υγεία - Διατροφή Ο πολύς ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Ο πολύς ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

0
Διαφήμιση

Ο υπερβολικός ύπνος το βράδυ μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εκδηλώσεως εγκεφαλικού επεισοδίου, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Εξετάζοντας στοιχεία από σχεδόν 290.000 άνδρες και γυναίκες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περισσότερες από οκτώ ώρες ύπνος κάθε βράδυ σχετίζονται με αύξηση κατά 146% του κινδύνου αυτού, ενώ ο λιγοστός ύπνος (κάτω από 7 ώρες κάθε βράδυ) τον αυξάνουν κατά 22%.

Αντιθέτως, επτά έως οκτώ ώρες ύπνος μειώνουν κατά 25% τις πιθανότητες εγκεφαλικού, είπαν οι ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Εγκεφαλικών (ISC 2016) το οποίο ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του στο Λος Άντζελες.

Όπως εξήγησαν, εξέτασαν σε 288.888 εθελοντές όλους τους παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στον κίνδυνο εγκεφαλικού, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ζωής, των υποκειμένων προβλημάτων υγείας, της ηλικίας και της εθνικότητας.

Την μέγιστη προστασία διαπίστωσαν ότι παρέχουν οι επτά έως οκτώ ώρες ύπνου που προαναφέρθηκαν, καθώς και 30 έως 60 λεπτά έντονης άσκησης (π.χ. περπάτημα, κολύμβηση, ποδηλασία, κηπουρική) τρεις έως έξι φορές την εβδομάδα.

Αντιθέτως, το κάπνισμα, τα περιττά κιλά, η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή επίσης δρουν ιδιαιτέρως επιβαρυντικά.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες νοσηρότητας, θνησιμότητας και αναπηρίας παγκοσμίως. Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση καταγράφονται 35.000 νέα εγκεφαλικά επεισόδια, με έναν στους τρεις ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας τους και πολλούς άλλους να υφίστανται μόνιμες αναπηρίες.

 

Πηγή: tanea

Διαφήμιση