Αρχική Ειδήσεις Ο ιός Zika εξαπλώνεται

Ο ιός Zika εξαπλώνεται

0

Με τον ιό Zika ν’ αποτελεί πλέον έναν μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, που επηρεάζει περισσότερες από 20 χώρες στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, η UNICEF συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις, ώστε να κινητοποιηθούν οι κοινότητες για να προστατευθούν από τη μόλυνση.

«Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμη πειστικές αποδείξεις για το πώς συνδέονται η μικροκεφαλία και ο ιός Zika, υπάρχει αρκετή ανησυχία για να δικαιολογείται άμεση δράση», δήλωσε η Δρ. HeatherPapowitz, Ανώτερη Σύμβουλος της UNICEF για την Υγεία σε Έκτακτες Καταστάσεις.

Και συμπλήρωσε: «Πρέπει να δράσουμε γρήγορα για να παρέχουμε στις γυναίκες και τις εγκύους μητέρες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα μωρά τους και πρέπει να συνεργαστούμε με κοινότητες σχετικά με την εύρεση ενός τρόπου για να σταματηθεί το κουνούπι που μεταφέρει και μεταδίδει τον ιό».

Οι εγγεγραμμένες περιπτώσεις μικροκεφαλίας στα νεογέννητα μωρά στη Βραζιλία, έχουν εκτοξευθεί σε 4.180 το χρονικό διάστημα μεταξύ 22 Οκτωβρίου 2015 και 26 Ιανουαρίου 2016.

Το 2014, υπήρξαν 147 περιπτώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Δουλεύοντας με την κυβέρνηση και άλλους εταίρους, η UNICEF, παρέχει στις κοινότητες στη Βραζιλία μηνύματα για το πώς να αποφεύγουν τα τσιμπήματα των κουνουπιών, αλλά και για το πώς να εξαλείψουν τους τόπους αναπαραγωγής τους.

Με τον ιό να εξαπλώνεται πολύ και γρήγορα, τα απλά μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κρατηθούν ασφαλείς περιλαμβάνουν τη χρήση εντομοαπωθητικού, που να καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερο το σώμα, τη χρήση ανοιχτόχρωμων ρούχων, την εξάλειψη μερών όπου τα κουνούπια μπορούν να αναπαραχθούν και την τοποθέτηση σητών στα παράθυρα και τις πόρτες.

Οι έγκυες γυναίκες που νομίζουν ότι έχουν εκτεθεί στον ιό θα πρέπει να αναζητήσουν περίθαλψη από εκπαιδευμένο προσωπικό υγείας.

Ενώ η αύξηση των περιστατικών μικροκεφαλίας έχει μέχρι στιγμής αναφερθεί μόνο στη Βραζιλία, η UNICEF κλιμακώνει την υποστήριξή της και προς τις άλλες χώρες της περιοχής και είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις εθνικές κυβερνήσεις, όπως απαιτείται – με τη χρήση του δικτύου των 24 γραφείων της που εξυπηρετούν 35 χώρες και εδάφη.

Η UNICEF έχει κάνει μια έκκληση για σχεδόν $9.000.000 δολάρια για την ενίσχυση των προγραμμάτων της για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και την άμβλυνση των επιπτώσεων του στα νεογνά και τις οικογένειές τους σε όλη την περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here