Αρχική Ειδήσεις Νέοι περιορισμοί στην εκπομπή άνθρακα από την αεροπορική βιομηχανία

Νέοι περιορισμοί στην εκπομπή άνθρακα από την αεροπορική βιομηχανία

0
Διαφήμιση

Οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες συμφώνησαν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των αεροσκαφών προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σε συνεδρίαση του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) στο Μόντρεαλ του Καναδά, τα μέλη του κλάδου των αερομεταφορών, που εκπροσωπούν χώρες από όλο τον κόσμο, συμφώνησαν σε νέα πρότυπα και δεσμευτικά όρια για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα αεροσκάφη.

Η συμφωνία έρχεται μετά την πρόσφατη κλιματική συνθήκη του Παρισιού με στόχο να μειωθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον.

«Οι εκπομπές άνθρακα από τις αερομεταφορές αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, με τον αριθμό των πτήσεων σε όλο τον κόσμο να αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 15 χρόνια.

Οι νέοι κανόνες του ICAO έρχονται μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων και πρόκειται για την πρώτη φορά που οι κυβερνήσεις έχουν θέσει πρότυπα εκπομπών για τον κλάδο των αερομεταφορών», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, που είχε καλέσει εδώ και καιρό για περαιτέρω εδραίωση των προτύπων όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν εφαρμοστεί πλήρως η πρόταση, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά περισσότερο από 650 εκατομμύρια τόνους από το 2020 έως το 2040. Αυτό ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 140 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τους δρόμους για ένα χρόνο.

Η αεροπορική βιομηχανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες της κλιματικής αλλαγής. Σε όλο τον κόσμο, τα αεροσκάφη εκπέμπουν περίπου το 11 τοις εκατό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις μεταφορές. Εάν δε ληφθούν μέτρα, οι εκπομπές από τα εμπορικά αεροσκάφη προβλέπεται να αυξηθούν κατά σχεδόν 50 τοις εκατό.

Τα νέα πρότυπα θα πρέπει να υιοθετηθούν από τις αεροπορικές εταιρείες για τα νέου τύπου αεροσκάφη που θα σχεδιάζονται από το 2020.

Διαφήμιση