Αρχική Ειδήσεις Μέτρα για πιθανά ατυχήματα σε υπεράκτιες έρευνες υδρογονανθράκων σε ν/σ του ΥΠΕΚΑ

Μέτρα για πιθανά ατυχήματα σε υπεράκτιες έρευνες υδρογονανθράκων σε ν/σ του ΥΠΕΚΑ

0

Πρόστιμα έως και 1,5 εκατ. ευρώ προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα μέτρα αντιμετώπισης και πρόληψης πιθανών ατυχημάτων σε υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και αυστηρές κυρώσεις ενώ ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο σχετική Κοινοτική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων οφείλουν να αναλύουν – καταγράφουν τους πιθανούς κινδύνους και να καταρτίζουν σχέδια αντιμετώπισής τους, λαμβάνοντας υπόψη την εκτίμηση κινδύνου σοβαρού ατυχήματος. Στα σχέδια πρέπει να περιλαμβάνεται και ανάλυση της αποτελεσματικότητας αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδας.

Με άλλες διατάξεις προβλέπεται ότι:

-Η Αρμόδια Αρχή μπορεί να απαγορεύει τη λειτουργία ή την έναρξη εργασιών σε οποιαδήποτε εγκατάσταση σε περίπτωση που τα μέτρα τα οποία προτείνονται στην έκθεση μεγάλων κινδύνων για την πρόληψη ή τον περιορισμό των επιπτώσεων σοβαρών ατυχημάτων κρίνεται ότι δεν πληρούν τις απαιτήσεις του παρόντος. Επίσης μπορεί να απαιτεί από το διαχειριστή να λαμβάνει τα μέτρα που θεωρούνται αναγκαία για την εξασφάλιση της συμμόρφωσης με το νόμο. Η Αρχή μπορεί ακόμη να απαιτεί βελτιώσεις και να απαγορεύει, εφόσον κρίνει απαραίτητο, τη συνέχιση της λειτουργίας κάθε εγκατάστασης σε περίπτωση που προκύπτει από τον έλεγχο ότι δεν πληρούνται οι απαιτήσεις του νόμου δεν πληρούνται ή ότι υφίστανται εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια των υπεράκτιων εργασιών ή εγκαταστάσεων.

– Η Αρμόδια Αρχή σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καταρτίζει σε εθνικό επίπεδο σχέδιο αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που καλύπτει όλες τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις υδρογονανθράκων ή συνδεδεμένες υποδομές καθώς και περιοχές που ενδέχεται να πληγούν.

-Οι εταιρίες που εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα (διαχειριστές ή ιδιοκτήτες) υποχρεούνται να ειδοποιούν άμεσα τις αρμόδιες Αρχές σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος ή κινδύνου για σοβαρό ατύχημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here