Αρχική Ειδήσεις Η μελωδία των Βαρυτικών Κυμάτων στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Η μελωδία των Βαρυτικών Κυμάτων στο Ίδρυμα Ευγενίδου

0

Απάντηση σε αυτά αλλά και σε πολλά άλλα σχετικά ερωτήματα θα δοθούν στην επίκαιρη ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Συνδιοργανωτές είναι το Ίδρυμα Ευγενίδου και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και προσκεκλημένος ομιλητής ο Δρ. Θεοχάρης Αποστολάτος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήματος Φυσικής, Ε.Κ.Π.Α.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλους όσοι/όσες αγαπούν ή ασχολούνται με την Φυσική και εν γένει τις θετικές επιστήμες, αλλά και σε εκείνους/εκείνες που επιθυμούν να ενημερωθούν έγκυρα για την νέα αυτή ανακάλυψη.

Υπενθυμίζουμε ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την ανακοίνωση, την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016, από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, τα Πανεπιστήμια Caltech και MIT και την ερευνητική κοινοπραξία LIGO, ανακάλυψης βαρυτικών κυμάτων, ανεπαίσθητων ρυτιδώσεων στον «ιστό» του χωροχρόνου, τα οποία δημιουργήθηκαν από την σύγκρουση δύο μαύρων οπών, περίπου 1 δισ. έτη φωτός μακριά.

Η ανακάλυψη αυτή, εάν μάλιστα επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες και από ανεξάρτητους ανιχνευτές, θα δώσει το έναυσμα για μια νέα εποχή στην Αστρονομία. Για την σπουδαιότητα της ανακάλυψης ο Karsten Danzmann, διευθυντής στο Ινστιτούτο Max Plank Βαρυτικής Φυσικής, αλλά και στο Ινστιτούτο Βαρυτικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Leibniz της Γερμανίας, δήλωσε ότι

«πρόκειται για την πρώτη στα χρονικά απευθείας ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων, για την πρώτη στην ιστορία άμεση ανίχνευση μαύρων οπών και συνάμα μία ακόμη επαλήθευση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, αφού οι ιδιότητες αυτών των μαύρων οπών συμφωνούν επακριβώς με όσα προβλέπει γι’ αυτές η θεωρία του Αϊνστάιν, που διατυπώθηκε σχεδόν 100 χρόνια πριν».

Το Ίδρυμα Ευγενίδου και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών διοργανώνουν την ως άνω εκδήλωση με στόχο την άμεση όσο και έγκυρη ενημέρωση για τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις και την παρουσίαση των μεγάλων ανακαλύψεων στο γενικό κοινό με τρόπο εύληπτο και κατανοητό.

Σημειώνεται ότι η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσεων (και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων), στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Σάββατο, ώρες: 09:00-16:00).

Oι κωφοί/κωφές, βαρήκοοι/βαρήκοες μπορούν να κάνουν κράτηση θέσης ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eef.edu.gr Οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα (είσοδος από οδό Πεντέλης 11), οι σκύλοι- οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here