Αρχική Ειδήσεις Φυσικό ταλέντο οι γυναίκες στο γράψιμο λογισμικού κώδικα

Φυσικό ταλέντο οι γυναίκες στο γράψιμο λογισμικού κώδικα

0
Διαφήμιση

Ο υπολογιστικός κώδικας που γράφεται από γυναίκες λαμβάνει καλύτερες «κριτικές» από αυτόν που γράφεται από άνδρες – αλλά μόνο εάν το φύλο τους δεν είναι γνωστό, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, Αμερικανοί ερευνητές ανέλυσαν περίπου 1,4 εκατ. χρήστες στην open source υπηρεσία διαμοιρασμού προγραμμάτων Github.

Όπως διαπιστώθηκε, προτάσεις αλλαγών (pull requests) σε κώδικα που γίνονταν από γυναίκες ήταν πιο πιθανόν να γίνουν αποδεκτές από ό,τι οι αντίστοιχες από άνδρες. Το σχετικό paper αναμένει peer review- δηλαδή εξέταση από άλλους ειδικούς, προκειμένου να αξιολογηθεί.

Οι ερευνητές, από τα τμήματα επιστήμης υπολογιστών από το Cal Poly και το North Carolina State University, διερεύνησαν περίπου 4 εκατ. χρήστες που έκαναν login στο Github μέσα σε μία ημέρα (1 Απριλίου 2015).

Σημειώνεται πως το Github, που χρησιμοποιείται ευρέως από χρήστες του Ίντερνετ, δεν απαιτεί δήλωση φύλου από τα 12 εκατ. χρήστες του.

Ωστόσο, η ομάδα ήταν σε θέση να διαπιστώσει εάν 1,4 εκατ. ήταν άνδρες ή γυναίκες, είτε επειδή ήταν ξεκάθαρο από τα προφίλ, είτε επειδή οι διευθύνσεις email τους μπορούσαν να αντιστοιχιστούν με λογαριασμούς σε κοινωνικά δίκτυα.

Όπως διαπιστώθηκε, το 78,6% των pull requests από γυναίκες γίνονταν αποδεκτά, τη στιγμή που για τους άνδρες το ποσοστό ήταν 74,6%.

Κατά τη μελέτη ελήφθησαν υπόψη διάφοροι παράγοντες, όπως το αν οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να ανταποκρίνονται σε γνωστά ζητήματα, το αν οι παρεμβάσεις τους ήταν πιο σύντομες και ως εκ τούτου ευκολότερο να αξιολογηθούν και το ποιες γλώσσες προγραμματισμού χρησιμοποιούσαν- ωστόσο δεν φάνηκε να υπάρχει κάποιος συσχετισμός.

Παρόλα αυτά, χρήστριες που δεν ήταν γνωστές ιδιαίτερα εντός της κοινότητας, τα προφίλ των οποίων έδειχναν ξεκάθαρα ότι ήταν γυναίκες, είχαν πολύ χαμηλότερο «δείκτη αποδοχής» από τις περιπτώσεις στις οποίες το φύλο δεν ήταν γνωστό.

Σύμφωνα με το paper, τα ποσοστά αποδοχής ήταν 71,8% όταν τα προφίλ ήταν «ουδέτερα», πέφτοντας στο 62,5% όταν το φύλο μπορούσε να διαπιστωθεί. Υπήρχε αντίστοιχη πτώση και στους άνδρες, αλλά όχι τόσο μεγάλη.

Ως εκ τούτου, στο paper εξάγεται το συμπέρασμα ότι, αν και οι γυναίκες στο Github φαίνονται πιο ικανές, υπάρχουν προκαταλήψεις/ διακρίσεις σε βάρος τους.

Διαφήμιση