Αρχική Ειδήσεις Φωτογραφικός ο διαγωνισμός για εκμίσθωση αναψυκτηρίων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων

Φωτογραφικός ο διαγωνισμός για εκμίσθωση αναψυκτηρίων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων

0
Διαφήμιση

Φωτογραφικό προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων εστίασης και πλήρως αντίθετο με τη στήριξη της συνεχώς απειλούμενης μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Αναψυκτηρίων και συναφών καταστημάτων (Σ.Ε.Ε.Α.) τον Διαγωνισμό που προκήρυξε το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων για την εκμίσθωση πέντε αναψυκτηρίων που λειτουργούν σε Αρχαιολογικά Μουσεία και χώρους της Θεσσαλονίκης και της Πελοποννήσου.

Ειδικότερα, ο διαγωνισμός αφορά πέντε αναψυκτήρια που λειτουργούν στα Αρχαιολογικά Μουσεία της Θεσσαλονίκης, της Ολυμπίας και του Πύργου και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ολυμπίας και της Αρχαίας Μεσσήνης και αποτελεί την πρώτη από μια σειρά παρόμοιων προκηρύξεων που μεθοδεύει το Τ.Α.Π.Α. με στόχο τη σταδιακή εκχώρηση της λειτουργίας των εν λόγω χώρων στις μεγάλες αλυσίδες εστίασης.

Ο Σ.Ε.Ε.Α., με επιστολή του στον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό και τη Διοίκηση του Τ.Α.Π.Α., ζητά έστω και την ύστατη στιγμή την ανάκληση της παρούσας προκήρυξης και τη μεταβολή των όρων εκείνων που στην ουσία θέτουν εκτός της διαγωνιστικής διαδικασίας κάθε μικρομεσαίο επαγγελματία του κλάδου, δωρίζοντας τα αναψυκτήρια των αρχαιολογικών χώρων στις μεγάλες αλυσίδες εστίασης.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Σύνδεσμος επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματός του και προτίθεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη με κάθε νόμιμο μέσο και ενώπιον κάθε αρμόδιου δικαστηρίου.

Πιο συγκεκριμένα, οι τροποποιήσεις που ζητά ο Σύνδεσμος και τις οποίες επεδίωξε από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστές οι προθέσεις του Τ.Α.Π.Α. να θέσει υπόψη τόσο του Διοικητικού Συμβουλίου όσο και του Υπουργού Πολιτισμού, χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα, αφορούν στα ακόλουθα:

Άρση της πρόβλεψης για υποβολή προσφοράς για την ταυτόχρονη μίσθωση υποχρεωτικά και των πέντε (5) αναψυκτηρίων, τα οποία σημειωτέον λειτουργούν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, η οποία αυξάνει γεωμετρικά τα οικονομικά μεγέθη που απαιτούνται για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό

Άρση της υποχρέωση προσκόμισης ισολογισμών για την τελευταία τριετία από τους οποίους να προκύπτει ότι ο μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών των υποψηφίων είναι μεγαλύτερος του 120% του αθροίσματος των ελαχίστων προτεινομένων μισθωμάτων για όλα τα μίσθια της διακήρυξης για τρία (3) χρόνια

Άρση της υποχρέωση απόδειξης λειτουργίας την τελευταία 6ετία τουλάχιστον έξι (6) συναφών με τα υπό εκμίσθωση καταστημάτων

Άρση της υποχρέωσης προσκόμισης πιστοποιητικών «διαχείρισης ασφαλείας τροφίμων» (ISO 22000) και «συστήματος διαχείρισης ποιότητας» (ISO 9001), πιστοποιητικών δηλαδή που σχετίζονται με την παρασκευή τροφίμων και δεν θα έπρεπε να εμπίπτουν στις υποχρεώσεις επαγγελματιών που ασχολούνται αποκλειστικά με τη διάθεση τέτοιων προϊόντων.

Σχολιάζοντας το ζήτημα, ο κ. Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος, Αντιπρόεδρος του Σ.Ε.Ε.Α., ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό που διεκδικούμε ως Σ.Ε.Ε.Α. είναι το αυτονόητο δικαίωμα κάθε μικρομεσαίου επιχειρηματία για ισότιμη συμμετοχή στους σχετικούς διαγωνισμούς και το ακόμη πιο αυτονόητο δικαίωμα διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς.

Δεν ζητάμε σε καμία περίπτωση να έχουμε διακριτική μεταχείριση, μόνο να επιτραπεί στον ανταγωνισμό να λειτουργήσει, όπως συνέβαινε πάντα και όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα αναψυκτήρια κατακυρώνονταν συνήθως σε τιμές πολύ υψηλότερες από τις τιμές εκκίνησης.

Καλούμε μια κυβέρνηση που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως ‘κυβέρνηση της Αριστεράς να μην αφανίσει έναν ακόμη κλάδο, να σταματήσει την τακτική του ‘Πόντιου Πιλάτου’, να προσέλθει σε ανοιχτό διάλογο και να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό προς όφελος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και όχι των μεγάλων αλυσίδων. Ο αποκλεισμός μας από τη σχετική διαδικασία είναι παντελώς αναίτιος, αυθαίρετος και άδικος.

Ζητάμε να παραμείνει η διαδικασία ανοιχτή και προσβάσιμη για όλους. Ως Σ.Ε.Ε.Α. δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε την άνευ προηγουμένου ομολογία της Προέδρου του Δ.Σ. του Τ.Α.Π.Α., που με δηλώσεις της στα ΜΜΕ επιβεβαίωσε την πρόθεση του Ταμείου να παραδώσει τα αναψυκτήρια στις μεγάλες αλυσίδες, προβάλλοντας ως δικαιολογία τη δήθεν επιθυμία του ‘να μπει τέλος στα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής’.

Καλούμε την Πρόεδρο και τα στελέχη του Τ.Α.Π.Α. να κατονομάσουν αυτά τα ‘φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής’. Στην αντίθετη περίπτωση θα πρόκειται για λασπολογία και συκοφαντία, που θα μας οδηγήσουν να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη.

Διαφθορά και διαπλοκή θα πρέπει να αποδοθεί μόνο σε εκείνους που πίσω από τις κουρτίνες μεθοδεύουν με αθέμιτο τρόπο και με προφανή ανταλλάγματα να παραδώσουν τα αναψυκτήρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων στις μεγάλες αλυσίδες, αποκλείοντας μικρές επιχειρήσεις από το δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής στους σχετικούς διαγωνισμούς.

Και μάλιστα επιχειρήσεις που επί χρόνια πληρώνουν αγόγγυστα στο Τ.Α.Π.Α. τα μισθώματα και εκπληρώνουν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους».

Διαφήμιση