Αρχική Καταστροφές Αρχίζει το 2020 το προσφυγικό κύμα λόγω κλιματικής αλλαγής

Αρχίζει το 2020 το προσφυγικό κύμα λόγω κλιματικής αλλαγής

0

Το 2020 οι κάτοικοι του Κιριμπάτι θα αρχίσουν να εγκαταλείπουν το νησί τους καθώς η άνοδος της στάθμης των ωκεανών θα καταστήσει τη ζωή τους πάρα πολύ δύσκολη. Το νησιωτικό αυτό κράτος έχει αγοράσει έκταση στα νησιά Φίτζι προκειμένου να μεταφέρει 100.000 άτομα από τον πληθυσμό του, καθώς οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη επιταχύνονται.

Όταν το πρώτο κομμάτι γης αγοράστηκε το 2012, ο πρόεδρος της χώρας Ανότε Τονγκ υποστήριζε αρχικά ότι θα χρησιμοποιηθεί για να προετοιμάσει τις νέες γενιές για ένα μέλλον εργασίας στην Αυστραλία ή τη Νέα Ζηλανδία, απορρίπτοντας τα σενάρια εκκένωσης των νησιών.

Τα επόμενα χρόνια το Κιριμπάτι, ένα σύνολο από 33 κοραλλιογενή νησιά στον Ειρηνικό, αγόρασε και άλλη γη στο πλησιέστερο γειτονικό κράτος Φίτζι το 2014, σε απόσταση τριών ωρών με το αεροπλάνο από την πρωτεύουσα Ταράουα.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον και ενίσχυσε το προφίλ του Τονγκ ως υπερασπιστή των χωρών που βιώνουν πρώτα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει παράκτια τοιχώματα και πλωτά νησιά, αλλά δε θα είναι αρκετά να σταματήσουν τη μετανάστευση, δήλωσε ο Τονγκ, στα πλαίσια μιας συνάντησης για την κλιματική αλλαγή στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας.

«Οι πολίτες μας φοβούνται όλο και περισσότερο και χρειαζόμαστε άμεσες λύσεις. Αυτός είναι ο λόγος που θέλω να βιαστούμε να βρούμε λύσεις, έτσι ώστε να υπάρξει μια αίσθηση ασφάλειας στους ανθρώπους μας», δήλωσε ο Τονγκ.

Εκτός από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, το Κιριμπάτι αναμένεται να βιώσει έντονες καταιγίδες και αύξηση της οξύτητας του ωκεανού μέσα στις επόμενες δεκαετίες, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here