Αρχική Ειδήσεις Απονομή βραβείων στο 3ο διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί!»

Απονομή βραβείων στο 3ο διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί!»

0

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων του 3ου διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» που διοργάνωσαν από κοινού ο ΣΕΒ και η Eurobank.

Ο διαγωνισμός «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» αποτελεί πρωτοβουλία του ΣΕΒ και της Eurobank που ξεκίνησε το 2010, στην καρδιά της κρίσης, με σκοπό αφενός να αναδείξει και να στηρίξει κάθε καινοτόμα επιστημονική δραστηριότητα υψηλού επιπέδου.

Και αφετέρου να συνδράμει στην προσπάθεια προσέλκυσης ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, ώστε τα επιχειρηματικά κίνητρα, η κοινωνική ευθύνη και η επιστημονική κοινότητα να συνεργασθούν και να συμβαδίζουν για να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστας Φωτάκης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας.

Στον 3ο κατά σειρά διαγωνισμό, από τις 208 προτάσεις που κατατέθηκαν, οι 161 πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις της προκήρυξης του διαγωνισμού.

Αξιολογήθηκαν από 89 διακεκριμένα μέλη της επιστημονικής κοινότητας που ορίστηκαν από το Επιστημονικό Συμβούλιο του διαγωνισμού και με βάση την αξιολόγηση αυτή αναδείχθηκαν οι προκριθείσες υποψηφιότητες για τα 4 Βραβεία και τους 15 Επαίνους.

Τα 4 βραβεία απένειμαν εκ μέρους της Eurobank ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Νικόλαος Καραμούζης και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Φωκίων Καραβίας και εκ μέρους του ΣΕΒ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Θεόδωρος Φέσσας και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος.

Στην Εφαρμοσμένη Έρευνα βραβεύθηκαν:

Α΄ Βραβείο στον κ. Προκόπιο Μανιάτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Φαρμακευτικό Τμήμα, για το νέο τεστ μέτρησης των υγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου.

Β΄ Βραβείο στον κ. Χρήστο Αγγελόπουλο του Ινστιτούτου Επιστημόνων Χημικής Μηχανικής (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) για τη συσκευή Ψυχρού Πλάσματος, για την ταχεία, αποτελεσματική και φθηνή απορρύπανση ισχυρά ρυπασμένων εδαφών.

Στην Καινοτομία βραβεύθηκαν:

Α΄ Βραβείο στον κ. Λάμπρο Βαρούχα της ΕΛΒΑΛ, για το σχεδιασμό και την παραγωγή ανάγλυφων φύλλων αλουμινίου με κατάλληλες ιδιότητες για χρήση σε πατώματα φορτηγών ψυγείων.

Β΄ Βραβείο στην κ. Ιωάννα Ζεργιώτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στον Τομέα Φυσικής και στην ομάδα Υλικών και Μικροκατεργασίας με Λέιζερ, για την έξυπνη τεχνική εκτύπωσης λειτουργικών υλικών και μικροδιατάξεων με Laser.

«Είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι ο Διαγωνισμός του ΣΕΒ και της Eurobank έχει γίνει ένας αναγνωρίσιμος θεσμός που αποδεικνύει ότι, παρά τις αντιξοότητες, μυαλά και δυνατότητες υπάρχουν στη χώρα μας» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας και τόνισε:

«Δυστυχώς, η Ελλάδα, εξακολουθεί να υστερεί σημαντικά στους δείκτες της έρευνας και της καινοτομίας. Λείπουν δηλαδή οι βάσεις πάνω στις οποίες οι επιχειρήσεις μας θα μπορούν να στέκονται με αξιώσεις στη διεθνή αγορά, όχι μόνο πρόσκαιρα, αλλά στο διηνεκές. Αυτό σημαίνει ότι επείγει να κάνουμε άλματα σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις μας τον τομέα αυτόν.

Στην παρέμβασή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φ. Καραβίας υπογράμμισε: «Σήμερα παρά ποτέ, η οικονομία έχει ανάγκη από καινοτομία και από επιχειρήσεις, που θα μεταφέρουν τη γνώση και το προϊόν της έρευνας στην παραγωγή.

Πλέον όλο και περισσότερο αναγνωρίζεται ότι η υγιής επιχειρηματικότητα είναι αυτή που δημιουργεί ταυτόχρονα αξία για τους πελάτες της επιχείρησης, τους εργαζόμενους σε αυτή, τους μετόχους και τελικά στην κοινωνία ολόκληρη. Ευθύνη μας είναι τώρα να στηρίξουμε την αλλαγή αντίληψης. Σε αυτή τη συγκυρία, το επιχειρηματικό κίνητρο και η κοινωνική ευθύνη συμβαδίζουν.

Γύρω από αυτή την αντίληψη, στη Eurobank έχουμε χτίσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική, μέρος της οποίας είναι και ο διαγωνισμός «Η Ελλάδα Καινοτομεί!».

 Στη χτεσινή τελετή βράβευσης δύο κορυφαίοι επιστήμονες της έρευνας και της καινοτομίας ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης κ. Μανώλης Δερμιτζάκης και ο κ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΕΤΑ, ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Σωματιδίων & Αερολυμάτων, βρέθηκαν επί σκηνής σε μία πολύ ενδιαφέρουσα «αντιπαράθεση» για την παραγωγή της ερευνητικής δραστηριότητας εντός και εκτός συνόρων, τα κίνητρα και αντικίνητρα του να παραμείνει ένας ερευνητής στην Ελλάδα ή να φύγει στο εξωτερικό και πώς μπορεί η ίδια η ερευνητική κοινότητα να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα.

Σημειώνεται ότι στον 3ο Διαγωνισμό, το 50% των προτάσεων που κατατέθηκαν ήταν από την ελληνική περιφέρεια, το 42% κατατέθηκαν από επιχειρήσεις, το 35% από εκπροσώπους ερευνητικών ιδρυμάτων και ομάδων και το 23% από μεμονωμένους ερευνητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των προτάσεων που κατατέθηκαν στον 1ο, 2ο και 3ο διαγωνισμό έφτασαν τις 750, αριθμός που αποδεικνύει τη χρησιμότητα του θεσμού.

Η απόδειξη του υψηλού επιπέδου των Ελλήνων ερευνητών είναι επιπλέον κίνητρο για να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η στρατηγική της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων και των εξαγωγών. Σύντομα θα υπάρξουν νεώτερα για τον 4ο διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» από την Eurobank και τον ΣΕΒ που ήδη βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας.-

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here