Αρχική Ειδήσεις Το ζευγάρωμα των δεινόσαυρων παραμένει και σήμερα!

Το ζευγάρωμα των δεινόσαυρων παραμένει και σήμερα!

0
Διαφήμιση

Οι δεινόσαυροι παρουσίαζαν συμπεριφορά ζευγαρώματος παρόμοια με τα σύγχρονα πτηνά, όπως υποδεικνύουν απολιθώματα ηλικίας 100 εκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή γεωλογίας Μάρτιν Λόκλι, ανακάλυψε ίχνη μεγάλων «ξυσιμάτων» στον προϊστορικό ψαμμίτη του δυτικού Κολοράντο.

Αυτά τα αρχαία ίχνη υποδηλώνουν μια συμπεριφορά γνωστή ως «επίδειξη απόξεσης φωλιάς» μεταξύ των σύγχρονων πτηνών, κατά την οποία τα αρσενικά επιδεικνύουν την ικανότητά τους σε πιθανές συντρόφους με το να σκάβουν ψευδοφωλιές.

«Πρόκειται για την πρώτη ανακάλυψη στοιχείων τελετουργικού ζευγαρώματος δεινοσαύρων, και την πρώτη φυσική απόδειξη συμπεριφοράς φλερτ», δήλωσε ο Λόκλι.

«Αυτά τα ευρήματα συμπληρώνουν ένα τεράστιο κενό που έλειπε στην κατανόηση της συμπεριφοράς των δεινοσαύρων», πρόσθεσε.

Ο Λόκλι ανακάλυψε ίχνη από περισσότερες από 50 γρατσουνιές δεινοσαύρων, κάποιες από αυτές μεγέθους 1-2 μέτρων, σε περιοχές όπου έχουν βρεθεί επίσης απολιθώματα σαρκοφάγων και φυτοφάγων δεινοσαύρων.

Τα ευρήματα υποστηρίζουν υπάρχουσες θεωρίες για τη φύση του ζευγαρώματος και την εξέλιξη των δεινοσαύρων.

Από τα προϊστορικά χρόνια, τα αρσενικά που ψάχνουν συντρόφους, εκδιώκουν ασθενέστερους αντιπάλους, ενώ τα θηλυκά επιλέγουν τα πιο εντυπωσιακά αρσενικά. Παρόμοιες συμπεριφορές επιλογής συντρόφων είναι κοινές σε θηλαστικά και πουλιά.

Αλλά μέχρι τώρα οι επιστήμονες μπορούσαν μόνο να προβούν σε εικασίες σχετικά με τη συμπεριφορά των δεινοσαύρων, υποθέτοντας ότι είναι αρκετά πιθανό να είναι παρόμοια με εκείνη των πτηνών, που αποτελούν απογόνους τους.

Η ερευνητική ομάδα δεν ήταν σε θέση να αφαιρέσει τα σημάδια απόξεσης χωρίς να τα καταστρέψει. Αντ’ αυτού, δημιούργησαν τρισδιάστατες εικόνες χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται φωτογραμμετρία.

Διαφήμιση