Αρχική Καταστροφές Τα πλαστικά έχουν μολύνει κάθε γωνιά του πλανήτη μας

Τα πλαστικά έχουν μολύνει κάθε γωνιά του πλανήτη μας

0
Διαφήμιση

Μια νέα γεωλογική εποχή ξεκινάει με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το πλαστικό έχει κατακλύσει τον πλανήτη μας. Από σακούλες, CD, μπουκάλια, κλπ, το πλαστικό έχει μολύνει πλέον ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει τόσο πολύ πλαστικό από τον Β’Παγκόσμιο πόλεμο, που θα μπορούσε να επικαλύψει τη γη, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη. Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως αυτή η ικανότητα, να γεμίσει ο πλανήτης με πλαστικό είναι πλέον ανησυχητική και θα έχει ολέθριες συνέπειες για τον κόσμο μας.

Κανένα μέρος του πλανήτη δεν είναι καθαρό

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό “Anthropocene”, δείχνει ότι κανένα μέρος του κόσμου δεν είναι απαλλαγμένο από τα πλαστικά απόβλητα. Παντού υπάρχει μόλυνση από μπουκάλια, σακούλες, φίλτρα τσιγάρων, νάιλον και άλλα είδη πλαστικού.

«Τα αποτελέσματα ήρθαν ως πραγματική έκπληξη», τόνισε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Jan Zalasiewicz, από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ.

Μάλιστα, αποδεικνύεται ότι τα πλαστικά όχι μόνο ότι επιπλέουν σε όλους τους ωκεανούς, αλλά ότι έχουν βυθιστεί στα βαθύτερα τμήματα του πυθμένα της θάλασσας. «Αυτό δεν είναι ένα σημάδι ότι ο πλανήτης μας είναι σε υγιή κατάσταση », σημείωσε.

Το πιο κρίσιμο σημείο για τα συμπεράσματα της μελέτης, είναι το ότι η εμφάνιση των πλαστικών, θα πρέπει να θεωρείται ως δείκτης για μια νέα εποχή.

Ο κ. Zalasiewicz είναι ο πρόεδρος μιας ομάδας γεωλόγων, η οποία θα εκτιμήσει κατά πόσο ή όχι οι δραστηριότητες της ανθρωπότητας γέρνει προς μια νέα γεωλογική εποχή, που ονομάζεται, “Anthropocene”, η οποία έληξε την “Holocene” που ξεκίνησε πριν από περίπου 12.000 χρόνια. Τα περισσότερα μέλη της επιτροπής του Zalasiewicz , πιστεύουν ότι η “Anthropocene”, έχει ήδη ξεκινήσει και με μια μελέτη που δημοσίευσαν αυτό το μήνα στο περιοδικό “Science”, υποστηρίζουν ότι οι μεταπολεμικές δραστηριότητες των ανθρώπων δείχνουν ότι το ανθρώπινο είδος μεταβάλλει τη γεωλογία.

Το ανθρώπινο στίγμα

Ειδικότερα, τα ραδιενεργά ισότοπα που απελευθερώθηκαν από τις ατομικές βόμβες, άφησαν ένα ισχυρό σημάδι στο έδαφος, ο οποίο θα πει στους μελλοντικούς πολιτισμούς πως κάτι περίεργο συνέβη.

Επιπλέον, η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στους ωκεανούς, η μαζική παραγωγή σκυροδέματος και η εκτεταμένη χρήση αλουμινίου είναι επίσης παράγοντες που δείχνουν τη γέννηση της “Anthropocene”.

Ο Zalasiewicz, υποστηρίζει πως η ταπεινή πλαστική σακούλα και το πλαστικό δοχείο παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην αλλαγή του πλανήτη. “Αρκεί να λάβουμε υπόψη τα ψάρια στη θάλασσα”, είπε. “Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά έχουν μέσα τους πλαστικό. Νομίζουν ότι είναι φαγητό και το τρώνε, όπως και τα θαλασσοπούλια τροφοδοτούν τα μικρά τους με πλαστικά.

Στη συνέχεια, μερικά από αυτά απελευθερώνονται ως περιττώματα και καταλήγουν σε στο βυθό της θάλασσας. Ο πλανήτης σιγά – σιγά καλύπτεται με πλαστικό”.

Περισσότερα από 300 εκατ. τόνοι πλαστικού ετησίως

Περισσότερα από 300 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού κατασκευάζονται κάθε χρόνο, αναφέρει το έγγραφο, “The Geological Cycle of Plastics and Their Use as a Stratigraphic Indicator of the Anthropocene”.

«Το 1950, δεν φτιάξαμε καθόλου. Ήταν μια απίστευτη άνοδος», προσέθεσε ο Zalasiewicz.

«Αυτό το ετήσιο σύνολο των 300 εκατομμυρίων τόνων είναι κοντά με το βάρος του συνόλου του ανθρώπινου πληθυσμού του πλανήτη. Και ο αριθμός κατασκευής πλαστικών πρόκειται να αυξηθεί. Το συνολικό ποσό των πλαστικών που παράγονται μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο είναι γύρω στα 5 δισεκατομμύρια τόνους και είναι πολύ πιθανό να ανέλθει σε 30 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα. Οι επιπτώσεις θα είναι κολοσσιαίες».

Η μελέτη το κάνει σαφές, τα πλαστικά είναι ήδη στον πυθμένα του ωκεανού, σε απομακρυσμένα νησιά, σε υπόγειους χώρους υγειονομικής ταφής και στην τροφική αλυσίδα. Ακόμα και οι πολικές περιοχές, που γενικά θεωρείται ότι εξακολουθούν να είναι παρθένες ζώνες, όλο και επηρεάζονται. Το 2014, οι ερευνητές διαπίστωσαν “σημαντικές” ποσότητες πλαστικών κόκκων να έχουν παγώσει στην Αρκτική Θάλασσα, αφού σάρωσαν τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Προσαρμογή άγριων ζώων

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άγρια ​​ζώα προσαρμόζονται στην εξάπλωση του πλαστικού. Για παράδειγμα, στα νησιά, όπως το Ντιέγκο Γκαρσία, καβούρια ερημιτών βρέθηκαν να χρησιμοποιούν πλαστικές φιάλες ως κατοικίες.

Ωστόσο, οι περισσότερες επιπτώσεις στην άγρια ​​πανίδα είναι επιβλαβής. Πλάσματα που εκτείνονται από θαλασσοπούλια μέχρι χελώνες καταλήγουν να μπλεχτούν σε πλαστικό και πνίγονται μέχρι θανάτου.

Το πρόβλημα είναι ότι το πλαστικό είναι πολύ αργό στο να υποβαθμιστεί, γι’ αυτό και πρόκειται να κολλήσουμε σε αυτό το πρόβλημα, για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, δήλωσε ο Zalasiewicz.

Διαφήμιση