Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Σταματάει τις αγοροπωλησίες ελεφαντοστού η Κίνα

Σταματάει τις αγοροπωλησίες ελεφαντοστού η Κίνα

0
Διαφήμιση

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ, της μεγαλύτερης λιανικής αγοράς ελεφαντοστού στον κόσμο, ανακοίνωσαν τη σταδιακή κατάργηση της νόμιμης πώλησης ελεφαντοστού στην πόλη, καθώς και τη θέσπιση αυστηρότερων ποινών για το λαθρεμπόριο απειλουμένων ειδών.

Με 30.000 αφρικανικούς ελέφαντες να σκοτώνονται κάθε χρόνο για την πώληση του ελεφαντόδοντου τους, η εξέλιξη αποτελεί σημαντική νίκη για την προστασία του απειλούμενου είδους.

Οι εισαγωγές και εξαγωγές ελεφαντοστού απαγορεύτηκαν στο Χονγκ Κονγκ από το 1989 όταν οι διεθνείς συναλλαγές τέθηκαν εκτός νόμου. Ωστόσο, στην πόλη λειτουργούν ακόμη περίπου 400 πωλητές με άδεια πώλησης του περιζήτητου στην Ασία υλικού.

Πρόσφατη έρευνα οργάνωσης για την προστασία των ελεφάντων αποκάλυψε ότι μόνο σε 72 καταστήματα στο Χονγκ Κονγκ βρίσκονται περισσότερα από 30.000 αντικείμενα από ελεφαντοστό, κυρίως κοσμήματα.

Η έκθεση προσδιορίζει επίσης το Χονγκ Κονγκ ως τον τρίτο μεγαλύτερο κόμβο του λαθρεμπορίου στον κόσμο για ελεφαντόδοντο μετά την Κένυα και την Τανζανία.

Περισσότερο από το 90 τοις εκατό των πωλήσεων ελεφαντοστού στο Χονγκ Κονγκ προέρχονται από την ηπειρωτική Κίνα, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση, καθώς το υλικό αποτελεί σύμβολο κύρους και θεωρείται ότι διαθέτει ιαματικές ιδιότητες για πληθώρα παθήσεων.

«Αυτό το είδος θα μπορούσε να εξαφανιστεί στη διάρκεια της ζωής μας, μέσα σε μία ή δύο δεκαετίες, εάν η τρέχουσα τάση συνεχιστεί», δήλωσε ο Ντιουν Άιβς, από το φιλανθρωπικό οργανισμό Vulcan, στην εφημερίδα Guardian.

«Σε πέντε χρόνια μπορεί να έχουμε χάσει την ευκαιρία να σώσουμε αυτό το υπέροχο είδος, καθώς η κατάσταση ίσως είναι μη αναστρέψιμη», πρόσθεσε.

Διαφήμιση