Αρχική Ειδήσεις SOS των φαρμακοβιομηχάνων στο Νταβός

SOS των φαρμακοβιομηχάνων στο Νταβός

0
Διαφήμιση

Πάνω από 80 μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες απεύθυναν έκκληση προς τις κυβερνήσεις για οικονομική ενίσχυση στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών. Ξέρετε ποια χώρα είναι πρωταθλήτρια στα ανθεκτικά μικρόβια; Η Ελλάδα…

Ανάμεσα στις εταιρείες είναι κολοσσοί όπως GSK, Merck, Pfizer και Johnson & Johnson. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα ανθεκτικά μικρόβια θα σκοτώνουν 10 εκατ. ανθρώπους το χρόνο μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Δηλαδή, σε ετήσια βάση θα «χάνεται» άδικα μία χώρα σαν την Ελλάδα!

Παρά το γεγονός ότι στο εξωτερικό έχει δοθεί έμφαση στο πρόβλημα και παρά τις επενδύσεις, που έχουν γίνει από μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Είναι ενδεικτικό ότι δεν έχουμε καμία ανάπτυξη αντιβιοτικού έναντι στα ανθεκτικά Gram αρνητικά βακτήρια εδώ και 4 δεκαετίες!

Στην έκκληση που απεύθυναν οι φαρμακοβιομηχανίες (Νταβός: Διακήρυξη Καταπολέμησης της Μικροβιακής Αντοχής) επισημαίνουν ότι «χρειάζεται να αλλάξει το μοντέλο χρηματοδότησης στην ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών», ώστε να δημιουργηθούν κίνητρα για τις εταιρείες. Να μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία 20 χρόνια, πολλές μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες σταμάτησαν τελείως τις έρευνες…

Τι υποστηρίζουν με απλά λόγια οι εταιρείες: ότι το ισχύον μοντέλο, στο οποίο οι εταιρείες αμείβονται μόνο για τα σκευάσματα, που πουλάνε, δεν μπορεί να λειτουργήσει στην περίπτωση αυτή.

Άλλωστε, όποιο αντιβιοτικό ανακαλυφθεί θα χρησιμοποιείται μόνο ως τελευταία γραμμή άμυνας. Έτσι, αν μία φαρμακοβιομηχανία αμείβεται μόνο όταν αυτό καταναλωθεί, τότε η επένδυση είναι ασύμφορη…

Ποιο μπορεί να είναι το αναγκαίο κόστος; Μία ανάλυση του οικονομολόγου Jim O’Neill εκτίμησε ότι οι κυβερνήσεις θα χρειαστεί να ενισχύσουν οικονομικά την έρευνα με 16-37 δις δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία – αν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα.

Στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι δραματική. Η πλειονότητα των μικροβίων, που απομονώνονται στα ελληνικά νοσοκομεία, είναι ανθεκτικά στα περισσότερα αντιβιοτικά και συνεπώς οι αντίστοιχες λοιμώξεις δύσκολα θεραπεύονται.

Στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί δείχνουν ότι το 80% των μικροβιακών λοιμώξεων στις μονάδες εντατικής στη χώρα μας είναι ανθεκτικά σε όλα τα υπάρχοντα αντιβιοτικά!

Διαθέσιμα στοιχεία για θανάτους από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, που οφείλονται σε πολυανθεκτικά στελέχη δεν υπάρχουν. Είναι σίγουρο όμως ότι υπάρχουν και πρέπει να είναι πολλοί. Απλώς το πρόβλημα «θάβεται» ανάμεσα στα άλλα και οι αρμόδιες υπηρεσίες τηρούν ένοχη σιωπή…

Ωστόσο, το πρόβλημα μας έχει ήδη δυσφημίσει εκτός συνόρων. Η χώρα μας έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο διεθνών οργανισμών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, στο πρόσφατο παρελθόν, οι ασθενείς από την Ελλάδα, που επρόκειτο να νοσηλευτούν στο εξωτερικό, υποβάλλονταν σε έλεγχο πριν εισαχθούν σε νοσοκομεία της Ολλανδίας, Γερμανίας, των Σκανδιναβικών χωρών!

Είναι να αναρωτιέται κανείς έπειτα από όλα αυτά πως είναι δυνατόν κάποιοι στην Ελλάδα να μιλούν για ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, όταν δεν έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στα ελληνικά δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κατά κύριο λόγο στις μονάδες εντατικής.

Οι αιτίες είναι πολυσύνθετες. Αφενός η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στην κοινότητα, αλλά και αφετέρου η ελλιπής εφαρμογή μέτρων εντός των νοσοκομείων, καθώς και η απουσία ενός στρατηγικού σχεδίου για πολλά χρόνια.

Την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε μία σύσκεψη στο υπουργείο υγείας υπό την προεδρία του γ.γ. δημόσιας υγείας Γ. Μπασκόζου με ειδικούς από το ΚΕΕΛΠΝΟ και αποφασίστηκαν να γίνουν λίγο ως πολύ τα προφανή:

  • Άμεση συγκρότηση και λειτουργία των Επιτροπών Επιτήρησης της κατανάλωσης και ορθής χρήσης των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία και η εφαρμογή του πρόσφατου νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων.
  • Προώθηση σε πανελλαδικό επίπεδο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης όλου του προσωπικού των νοσοκομείων σε θέματα εφαρμογής μέτρων πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων και της ορθής χρήσης αντιβιοτικών μέσω νοσοκομειακών θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
  • Η υιοθέτηση της ελεγχόμενης χορήγησης αντιβιοτικών από τα φαρμακεία μόνο με ιατρική συνταγή.

Όλα αυτά είναι ορθά. Αρκεί να γίνουν. Θα σταθώ λίγο στο τελευταίο μέτρο που θεωρώ κομβικής σημασίας. Δηλαδή, να γίνεται έλεγχος και να χορηγούνται αντιβιοτικά από τα φαρμακεία μόνο με ιατρική συνταγή. Βέβαια, νομικά αυτό ισχύει ήδη εδώ και χρόνια.

Το θέμα είναι οι υγειονομικές αρχές να ελέγχουν αν πράγματι οι φαρμακοποιοί δεν χορηγούν αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή και να έχουν αυστηρές ποινές αν δεν το τηρούν. Αν η σημερινή κυβέρνηση καταφέρει αυτό, ίσως θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα μίας κυβέρνησης στον τομέα της υγείας τα τελευταία 20 χρόνια!

Όμως, ας έχουμε υπόψη μας, ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με φιρμάνια και φετφάδες. Χρειάζεται ενημερωτική εκστρατεία και μάλιστα σε βάθος χρόνου για να αλλάξει η νοοτροπία του κοινού και να μην παίρνει αντιβίωση για ψύλλου πήδημα.

 

Πηγή: virus

Διαφήμιση