Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Οι γύπες εντοπίζουν τις παράνομες χωματερές στο Περού

Οι γύπες εντοπίζουν τις παράνομες χωματερές στο Περού

0
Διαφήμιση

Οι κάτοικοι της Λίμα, της πρωτεύουσας του Περού πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες και να μην πετούν τα σκουπίδια τους όπου να ‘ναι, καθώς ακολουθούν τα όρνια της πόλης είναι εφοδιασμένα με GPS και κάμερες Go Pro για να βοηθούν τις περιβαλλοντικές αρχές να βρίσκουν τις παράνομες χωματερές που βρίσκονται κοντά στην Λίμα.

Ο εκπαιδευτής Αλφρέντο Κορέα εξηγεί: «Υπάρχουν δέκα γύπες που πετούν με δορυφορικό πομπό και GPS. Υπάρχει ένα μεγαλύτερο σε ηλικία σμήνος, που αποτελείται από 20 όρνια, που πετούν και διαθέτουν σήμανση και όχι GPS. Αυτό το πρότζεκτ θα διαρκέσει δύο χρόνια».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γύπες είναι το ιδανικό πουλί για τέτοιες αποστολές. Δεν χρειαζόταν καμιά εκπαίδευση για να βρίσκουν τις παράνομες χωματερές ή τοποθεσίες όπου έχουν απορριφθεί σκουπίδια. Είναι στο αίμα τους να βρίσκουν σκουπίδια και να τρέφονται από αυτά.

Η Λίμα έχει τέσσερις χώρους υγειονομικής ταφής και δεκάδες σκουπιδότοπους. «Στη Λίμα ζουν 10 εκατομμύρια κάτοικοι. Κάθε κάτοικος παράγει 600 γραμμάρια σκουπιδιών κάθε μέρα. Εάν το πολλαπλασιάσουμε θα φτάσουμε στους 6.000 τόννους σκουπιδιών την ημέρα.

Το 96% αυτής της ποσότητας μαζεύεται και οδηγείται σε χώρους υγειονομικής ταφής. Αλλά υπάρχει και το 4% που πάει αλλού» τονίζει ο Χαβιέ Χερνάντεζ, από τη διεύθυνση καθαριότητας της Λίμα.

Το πρότζεκτ συνοδεύεται από μια μεγάλη διαφημιστική προβολή στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, που παρουσιάζει τα πουλιά αυτά ως τους ήρωες της πόλης:

«Η πλειοψηφία του κόσμου έχει αρνητική εικόνα για τους γύπες, γιατί τους σχετίζει πολλές φορές με το θάνατο και άλλα αρνητικά πράγματα.

Δεν καταλαβαίνουν ότι παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη φύση. Ειδικά στη Λίμα, καθώς μας βοηθούν να ελέγξουμε ένα μέρος των σκουπιδιών που πετάμε» τονίζει ο εκπαιδευτής τους, Αλφρέντο Κορέα.

Και άλλες πόλεις του Περού έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πρότζεκτ.

 

Πηγή: euronews

Διαφήμιση